Історія переселенця-підприємця, який повернувся з Маріуполя і почав бізнес з спочатку

Історія переселенця-підприємця, який повернувся з Маріуполя і почав бізнес з спочатку

Фото: Перший Криворізький

Сергій Кушнаренко родом із Кривого Рогу, останні два роки жив із сім’єю в Маріуполі. До початку повномасштабної війни, яку Росія розпочала проти України, відкрив у Маріуполі меблеву справу — виготовляв на замовлення меблі та займався розвитком цеху.

Ранок 24 лютого 2022 року розпочався в мебляра з того, що він поїхав на монтаж кухні.

Як вдалося виїхати з понівеченого Маріуполя та звідки з’явилась мотивація відродити бізнес із початку — про це редакція «Першого Криворізького» поспілкувалася з переселенцем Сергієм.

Вирішив почати власну справу, трохи не вийшло


Сергій за спеціальністю економіст, закінчив Криворізький факультет Запорізького національного університету. До початку повномасштабної війни думав про відкриття підприємницької діяльності, але йому не відразу вдалося стати меблевим професіоналом. Розпочав він свій підприємницький шлях із пошиття шкіряних виробів.

«До цього я намагався зайнятися пошиттям виробів зі шкіри, переважно то були портмоне. Трошки не пішло, у нас люди не готові до тих цін на ручну роботу. А потім банально пошук роботи мене штовхнув на те, щоб піти вчитися на мебляра», — розповідає Сергій.




Навчання на мебляра Сергій закінчив у Кривому Розі, в іншій компанії. Згодом відкрив меблеву справу в Маріуполі, де займався розвитком цеху та підприємницькою діяльністю. Допоки РФ не розпочала повномасштабну війну проти України 24 лютого 2022 року.

Поїхав на монтаж кухні, щоб не зійти з розуму


«Ранок. Я прогрівав машину, щоб їхати на монтаж кухні, й був такий звук, начебто мені цегла прилетіла в машину. Я вийшов подивився — нічого не побачив. А потім дружина дзвонить — а ми жили на 9 поверсі — і каже: “Там військова частина димить, туди щось прилетіло”», — каже Сергій Кушнаренко.




З 24 лютого російські окупанти безперервно обстрілювали Маріуполь. Ворог прицільним вогнем знищував об’єкти життєзабезпечення міста. Зокрема, були зруйновані або повністю знищені комунальні підприємства, техніка, склади з продуктами та медикаментами, а також перебиті електролінії та водоводи.




У перший день повномасштабної війни чоловік відвіз родину до тещі, тому що її будинок був територіально глибше, ніж Сергіїв. За словами мебляра, вони із сім’єю жили на околиці, і саме з того боку, звідки заїжджав у місто ворог.

«Приїхали до тещі, а потім я вирішив повернутися й продовжити робити монтаж кухні, щоб не зійти з розуму», — згадує мебляр.

Діти повинні мати вільний доступ до всього, а там би цього не було


Мешканці Маріуполя дуже довго переховувалися в підвалах та укриттях, але коли ситуація загострилася, то почали активно виїжджати з-під обстрілів. Попри постійні ворожі атаки Маріуполя родина Кушнаренків змогла евакуюватися з понівеченого міста до Запоріжжя лише 29 березня. Кінцевою зупинкою був Кривий Ріг.

«Я наполягав на евакуації з самого початку, але були деякі обставини, через які ми затрималися на місяць. Ми виїхали в день народження сина, просто зібрали те, що було під рукою, і поїхали. Тому що вже зміцніла думка, хоч приходила вона й раніше, що діти повинні вчитися, мати вільний доступ до всього, а там би цього не було», — каже Сергій.

Мебляр розповідає про збіг обставин: саме 29 березня, той день, коли вони виїжджали, був останнім днем перед запуском фільтрації, яку запланували проводити російські окупанти.«Мені подобається комфорт, і я хотів, щоб моя сім’я була в комфорті. У той день, день народження сина, ще так збіглося, що це був останній день перед запуском фільтрації. Ми б не виїхали», — ділиться Сергій.

Дорога до Запоріжжя зайняла дві доби, окупаційні війська не дали родині Кушнаренків проїхати перед населеним пунктом Оріховим, у напрямку міста Пологи. За словами Сергія, у Пологах вони потрапили під обстріл, але там їм довелося залишитися на одну ніч.

Вивіз із Маріуполя шуруповерт та органайзер зі свердлами


Раніше голова Дніпропетровської обласної ради Микола Лукашук повідомив, що зараз головне завдання — допомагати переселенцям адаптуватися в новому середовищі, створити умови для розвитку бізнесу, допомогти з питанням працевлаштування, тому що саме завдяки податкам від бізнесу поповнюються бюджети громад.

Станом на серпень 2023 року Дніпропетровщина прийняла майже 400 тисяч переселенців.

Мебляр зміг вивезти з Маріуполя лише шуруповерт та органайзер зі свердлами, усі інші необхідні інструменти, спецтехніку забрати не вдалося. Але це не завадило йому відновити бізнес. Звідки ж з’явилася така мотивація?

«Найголовнішу роль зіграло те, що я надто лінивий, щоб прокидатися о 5–6 ранку й кудись їхати. Почав подавати заново оголошення на Olx, так почали надходити пропозиції. Потім знайшов організацію Шелтер+, через яку — я так і не розумів, як — з’явилися контакти з рекламною компанією “Вертикаль”. Ми зустрілися з Сергієм Поповичем, і він запропонував мені співпрацю, приміщення, рекламу. Так і почали працювати», — пригадує Сергій.




Скільки в Кривому Розі офіційно зареєстровано осіб-підприємців


Редакція «Першого Криворізького» звернулася з інформаційним запитом до Управління розвитку підприємництва виконавчого комітету Криворізької міської ради, щоб дізнатися, скільки в Кривому Розі зареєстровано фізичних осіб — підприємців, юридичних осіб і новостворених суб’єктів господарювання.

За інформацією, висвітленою управлінням з питань реєстрації виконкому Криворізької міської ради, із 1 січня 2022 року по 1 червня 2023 року кількість новостворених суб’єктів господарювання становить 1 272 одиниці, зокрема фізичних осіб — підприємців — 998 одиниць, юридичних осіб — 274 одиниці.




За даними Державної податкової служби України, кількість зареєстрованих фізичних осіб — підприємців по Україні за останні 5 років коливається в межах 2 мільйонів осіб.

За період воєнного стану державні реєстратори управління з питань реєстрації виконкому Криворізької міської ради провели державну реєстрацію змін юридичної адреси та взяли на облік релокованих до міста Кривого Рогу 17 юридичних осіб і 22 фізичних особи — підприємця, які здійснюють господарську діяльність у сфері роздрібної торгівлі, надання побутових послуг. Вони переміщені з Донецької, Луганської, Херсонської, Запорізької, Харківської областей.

«Попри такі тяжкі часи з початку війни, 24 лютого минулого року, серед безробітних знайшлися люди, які на свій ризик відкрили підприємницьку діяльність. Узагалі це 33 людини. І це досить непоганий показник з урахуванням сьогоднішньої нашої ситуації», — розповіла Лариса Шевченко, директорка Криворізької філії Дніпропетровського обласного центру зайнятості.




Як відгукуються клієнти про роботу Сергія


Коли Сергій відновив меблеву справу в Кривому Розі, він почав виконувати замовлення, і однією із замовниць стала місцева мешканка Оксана.

«Я шукала людину, яка зробить мені шафу-купе, але в мене були запити, які дещо виходять за межі того, що пропонує мас-маркет. Я в інтернеті шукала меблевого майстра, і ось буквально перше оголошення, на яке я звернула увагу, було саме від Сергія», — каже Оксана Латанська, клієнтка переселенця Сергія.






Замовниці дуже сподобався індивідуальний підхід і те, що Сергій відповідально ставиться до своєї роботи, може порадити, які меблі стоятимуть довше, які зараз у тренді тощо.

«Я знаю точно, що Сергій органічно впише те, що є, в простір, який він буде створювати. Для мене це дуже важливо. Я розумію, що це мій майстер», — сказала Оксана.

Зараз Сергій Кушнаренко працює задля самовдосконалення в професійному плані й розвитку економіки країни. Надає робочі місця людям, прийняв на роботу трьох чоловіків, які також хочуть продовжувати займатися меблями. Крім цього, з ним працюють спеціалісти з рекламної компанії.

Мебляр продовжує розвивати цех і реалізовувати свої плани, які ворог розбив у Маріуполі.



Фото: Даніїл Токмаков

Відео: Даніїл Токмаков

Посилання скопійовано в буфер обміну