Підрив Запорізької АЕС та зміна військового керівництва України: дайджест російської брехні за тиждень

Підрив Запорізької АЕС та зміна військового керівництва України: дайджест російської брехні за тиждень

Фото: Перший Криворізький

Російська пропаганда регулярно штампує нові, часом фантастичні історії, які створені з метою провокацій та дискредитації України.

Редакція "Першого Криворізького" зібрала для своїх читачів найцікавіші, за нашою думкою, фейки, які протягом минулого тижня розповсюджували у медіапросторі.

Так протягом минулого тижня російські ЗМІ та Телеграм-канали розповсюджували наступні фейки:

Фейк 1: власники квартир у Тернополі отримують платіжки, де їм погрожують відключити газ та воду, якщо вони не з'являться в місцевий ТЦК




Ці фейкові листівки розповсюджують у російських Телеграм-каналах.

Насправді такого документу не існує. На те, що це фейк, вказують лексичні та граматичні помилки у тексті. Крім цього, за адресою, яка вказана у підробці, знаходиться корпус медичного університету, а директором компанії, від імені якої розсилається цей лист, є інша людина

Фейк 2: на Херсонщині іноземні найманці розстріляли підрозділ, який відмовився плисти на лівий берег Дніпра

Мережею шириться інформація, нібито нещодавно на Херсонщині «загороджувальний загін» із місцевих та іноземних найманців розстріляв підрозділ, особовий склад якого відмовився плисти на човнах на лівий берег Дніпра. Як доказ до «новини» прикріплюється відео, де начебто по двох українських військових ведеться вогонь зі своїх позицій.

Ця інформація, як і поширюване відео, — фейк російської пропаганди. Також у відео неможливо ідентифікувати місцевість і незрозуміло, звідки ведеться вогонь. Крім цього, на відео не видно облич військових.

Фейк 3: американські ЗМІ публікували новину про заміни військового керівництва України




Американське видання Newsweek із посиланням на близькі до українського уряду джерела опублікувало новину про начебто можливість «заміни військового керівництва України на чолі з Валерієм Залужним». Видання із посиланням на аноніма також заявило про «розбіжності в українському керівництві щодо стратегії наступу».

У Міністерстві оборони України заявили, що це вкид, який не має нічого спільного з правдою. Там зазначили, що між військовим та політичним керівництвом країни існує прямий зв'язок. Окрім цього, офіційні особи країни не раз спростовували чутки про можливі конфлікти між військово-політичним керівництвом України.

Фейк 4: Путін ухвалив рішення підірвати Запорізьку АЕС
Мережею шириться фейкова інформація про те, що Путін нібито ухвалив рішення підірвати Запорізьку АЕС наприкінці серпня-початку вересня 2023 року.

Насправді ЗМІ, що підхопили цю новину, посилаються на російський анонімний Телеграм-канал, який у свою чергу посилається на невідоме джерело у Кремлі.

Наголошуєм, що посилання на анонімне джерело – це один із прийомів роспропаганди, який вона активно використовує в інформаційній війні проти України.

Глава Запорізької ОВА Юрій Малашко також заявив, що інформація щодо теракту не відповідає дійсності і немає жодних доказів, що росіяни планують підрив ЗАЕС.

Фейк 5: українські військові на Куп'янську напрямку хочуть здатися в полон росіянам, але не знають як.

Російський Телеграм-канал "Купянск.Наш" повідомив, що "військові Збройних сил України на Куп'янському напрямку хочуть здатися в полон військовим РФ, але не знають як".

Насправді ж ця інформація не відповідає дійсності. Це лише чергова вигадка пропаганди покликана підірвати бойовий дух між військовослужбовцями та всередині країни.

Подібні інформаційні викиди створені з метою провокацій та дискредитації України. Дотримуйтесь інформаційної гігієни й довіряйте лише джерелам верифікованої інформації.


Редактор: Тетяна Корник

Посилання скопійовано в буфер обміну