«Співаємо українську пісню, тому що так має бути»: у Кривому Розі виступив військовий оркестр

«Співаємо українську пісню, тому що так має бути»: у Кривому Розі виступив військовий оркестр

Фото: Перший Криворізький

Вчора, 18 серпня, в одному із бомбосховищ Кривого Рогу відбувся концерт військового оркестру з Бердичіва. Військові музиканти приїхали до міста в рамках туру по Україні для підняття бойового патріотичного духу захисників ЗСУ.

Про це повідомляє журналістка «Першого Криворізького» з місця події.

Виступав оркестр 26 артилерійської бригади Бердичіва імені генерал-хорунжого Романа Дашкевича та солістки 30 гарнізонного будинку офіцерів ЗСУ Бердичіва.

«Маємо тур по Україні для підняття патріотичного бойового духу та настрою цивільних та військових. Тому що ми разом ідемо до перемоги, віримо в наше щасливе майбутнє», – розповів начальник військового оркестру, військовий диригент оркестру 26 артилерійської бригади Бердичіва Руслан Крижанівський.
Він повідомив, що напередодні давали концерт у філармонії Кропивницького, ще виступали у Світловодську.

«Далі з Кривого Рогу прямуємо на херсонський напрямок. Скажімо навіть так – на передову до хлопців і дівчат, які захищають нашу державу», – додав Руслан.
Раніше бували і у Краматорську, і під Бахмутом.

Було таке, що військові музиканти давали концерт там, де через невеликий каньйон, метрів за 500, були вже вороги. Вони також чули концерт та українські пісні.

«Хлопці та дівчата, які боронять нашу державу – дуже задоволені. Поки ми даємо концерт – вони себе відчувають ніби вдома», – поділився військовий диригент.
З початку повномасштабного вторгнення репертуар оркестру змінився. Зараз музиканти ідуть в ногу з нинішнім часом, стараються не відставати і на сьогоднішній день грають репертуар перш за все патріотичний, український.

Місце виступу обирають завжди різне. Десь це філармонія, десь палац культури, бомбосховище або поле.


«Подобається, що ми виступаємо для військових. Взагалі наші концерти передбачають і цивільних на заходах, але коли це для військових, то ми радіємо. Тому що розуміємо – живемо не дарма, робимо щось корисне і піднімаємо бойовий дух наших захисників», – розповіла працівниця 30 гарнізонного будинку офіцерів ЗСУ Бердичева, інструктор культурно-просвітницької установи Анна Зайцева.
Найбільше військовим музикантам подобаються концерти, як вони їх називають, «польові».

«Де не гарна сцена, не гарна апаратура, а де ти виїзжаєш десь в поле. Через річку можуть бути окупанти, але нічого ми не боїмося. Співаємо українську пісню, тому що так має бути», – поділилася Анна.
В турі двоє дівчат – Анна та її сестра, яка не побоялася поїхала і виступати. Вони обидві солістки, а Анна ще й ведуча.

«Ми розуміємо, що наша праця дійсно потрібна і ми не дарма живемо на цьому світі. Безмежно любимо те, чим займаємося. Готові їздити, ніколи не боїмося, якщо кажуть їхати в якісь трошки гарячіші точки. Навпаки радіємо ще більше. Хоч ми дівчата, але страх зникає, коли розуміємо – робимо добру справу», – розповіла військова співачка.
На польових концертах найбільша віддача. Там хлопці втомлені, які довго не були вдома – півроку, рік не мали ротації.

Приїзд та виступ військового оркестру для них дійсно подія, вони перезавантажуться.

«Ні на одній великій сцені не будуть так щиро аплодувати, як той хлопець який сидить в окопі, бліндажі, нічого не бачить, сумує за родиною, батьківською хатою. Я розповідаю, а в мене сльози на очах, коли це згадую», – поділилася дівчина.
За її словами, в полі навіть легше виступати. Навіть якщо звучить можливо не так професійно, бо немає акустики, чи від мікрофону відійшов шнурок. але хлопці підтанцюють, підспівають де потрібно.


«Я дуже люблю старовинні народні пісні, які зараз оброблені на сучасний лад. Під звучання оркестру вони звучать по-новому, мають інший смак. При цьому ми маємо і багато сучасних композицій, яким ми намагаємося зробити сучасне аранжування», – повідомила Анна.
На концерті виконували такі пісні, як «Українській армії слава!», «Червона рута», «Ой, у лузі червона калина», «Цей сон, цей сон» (Степана Гіги), «Молитва за Україну».



Щоб дізнаватися новини Кривого Рогу та всієї України першими, приєднуйтесь до viber-каналу "Першого Криворізького"





Посилання скопійовано в буфер обміну