Мобілізація українців у Канаді та торгівля органами: дайджест російської брехні за тиждень

Мобілізація українців у Канаді та торгівля органами: дайджест російської брехні за тиждень

Фото: Перший Криворізький

Протягом минулого тижня російська пропаганда невпинно штампувала нові фейки, задля підтримки думки про падіння "українського режиму". Сценарію деяких історій можуть позаздрити голівудські сценаристи.

Редакція "Першого Криворізького" зібрала для своїх читачів фейки, які минулого тижня намагалася нав'язати українському суспільству російська пропагандистська машина.

Фейк 1: торгівля органами "чистокровних українців" на чорному ринку Європи

Росіяни розповсюджують фейкове оголошення про продаж органів «чистокровних українців» на чорному ринку для європейців.

Як зазначається, ціна стартує від п'яти тисяч євро, а на певні органи за запитом можлива знижка 50%. Насправді ж це черговий фейк росіян у рамках кампанії інформаційного впливу «Чорна трансплантологія». Подібної кампанії не існує, хіба - у фантазії росіян.

Центр протидії дезінформації (далі — ЦПД) при РНБО спростовує цей фейк.

«Насправді це черговий фейк росіян у рамках кампанії інформаційного впливу «Чорна трансплантологія». Центр проаналізував подібні інформаційні ресурси та дійшов висновку, що вони були створені з метою провокацій та дискредитації України», – йдеться у повідомленні.

У Центрі нагадують, що росіяни вже використовували фейкові оголошення, зокрема про продаж західної зброї на українських маркетплейсах.

Фейк 2: у платіжках від "Нафтогазу" пропонують здати колаборантів

Російські телеграм-канали поширюють фейкову платіжку нібито від українського "Нафтогазу", у якій за передачу інформації про колаборантів або ухилянтів пропонують "знижку" на оплату послуг компанії.

"Насправді такого повідомлення не існує. Пропагандисти взяли вже існуючу платіжку та додали до неї фейковий QR-код із надписом: «Ви можете отримати ЗНИЖКУ на оплату послуг, якщо розповісте про колаборанта або ухильника за допомогою бота»", — пояснили у Центрі протидії дезінформації.




Фейк 3: Україна планує мобілізувати 30 тисяч етнічних українців у Канаді

Не тільки планує, а й вже відправила відповідний запит канадському уряду.

Таку фейкову заяву Міністра оборони України Олексія Резнікова поширюють на ворожих інтернет-ресурсах.

Насправді урядовець такого не говорив. Ворожа пропаганда поширює цей наратив з метою залякування канадців. На думку пропагандистів, це має значно зменшити рівень підтримки України з боку населення Канади.

«Також подібною брехнею роспропаганда намагається дискредитувати Україну та її владу», – додали у ЦПД.

Фейк 4: Україна погодилась на мирні переговори з РФ до моменту деокупації всієї української території

Ворожі телеграм-канали поширюють дезінформацію про те, що на переговорах у Саудівській Аравії Україна нібито погодилась на мирні переговори з РФ до моменту деокупації всієї української території.

Про це нібито повідомляло видання The Wall Street Journal у статті, що підсумувала результати суботніх переговорів. Проте в самій статті такої тези немає.

В Офісі Президента також спростували цю інформацію. За результатами конференції в Джидді, Україна не відмовилася від жодного пункту своєї Формули миру, а більшість країн підтримали всі її 10 пунктів.

Фейк 5: Поява фейкових акаунтів Оперативного командування «Південь»

Оперативне командування «Південь» повідомило, що у соціальних мережах створюються фейкові акаунти з підлаштуванням під авторитетне джерело.

“Недоброчесні користувачі намагаються назбирати «лайків» без напруження, суто відловлюючи споживача на емблему, як візуалізацію. Будьте уважні і не дозволяйте шахраям вас дурити!”, — йдеться у повідомленні.

Там додали, що контент на цих ресурсах не має нічого спільного з достовірною інформацією. У випадку виявлення таких сторінок варто поскаржитися на них та заблокувати.



Подібні інформаційні викиди створені з метою провокацій та дискредитації України.

Дотримуйтесь інформаційної гігєни і довіряйте лише джерелам верифікованої інформації.

Щоб дізнаватися новини Кривого Рогу та всієї України першими, приєднуйтесь до viber-каналу "Першого Криворізького"

Редактор: Тетяна Корник

Посилання скопійовано в буфер обміну