14 варіантів збудника COVID-19 циркулюють в Україні

14 варіантів збудника COVID-19 циркулюють в Україні

Фото: Перший Криворізький

14 варіантів збудника COVID-19 циркулюють в Україні. Фахівці продовжують лабораторні дослідження штамів SARS-CoV-2 та вивчають їх мутації, щоб оперативно реагувати в разі збільшення випадків захворюваності восени і взимку, під час епідсезону 2023/2024.

Про це йдеться на сторінці проєктів, які втілює Міністерство охорони здоров'я України за підтримки Світового банку.

Процес виявлення мутацій у геномі вірусу SARS-CoV-2 та ідентифікація його варіантів, які переважають серед населення країни, – це секвенування.

«Продовження секвенування – важливий компонент епіднагляду, враховуючи, що підхід до нагляду та нових випадків цього сезону буде спрощено. Зокрема, нові випадки захворювання лікарі реєструватимуть аналогічно до грипу та інших гострих респіраторних вірусних інфекцій. У кожній області спеціалісти центрів контролю та профілактики хвороб продовжать відбирати зразки, лабораторно досліджувати штами та вивчати мутації, які виникають. Рекомендована вакцинація залишається безоплатною у сімейного лікаря та пунктах щеплень. Людям, які мають ослаблений імунітет чи супутні захворювання; старшим за 60 років; які перебувають у групі ризику важкого перебігу та смерті внаслідок коронавірусної хвороби, необхідно подбати про імунний захист та зробити щеплення»,
— зазначив заступник міністра, головний державний санітарний лікар Ігор Кузін.

Для захисту від важкого перебігу COVID-19 рекомендована вакцинація. Щеплення залишаються безоплатними для всіх українців і вакцина доступна на рівні кожного регіону. Транспортування та зберігання із дотриманням температурних вимог холодового ланцюга на рівні областей забезпечують центри контролю та профілактики хвороб.

Наразі понад 12 мільйонів українців не зробили перше бустерне щеплення проти COVID-19. У групі найвищого ризику залишають люди із хронічними захворюваннями та старші за 60 років.

Від початку пандемії коронавірусної хвороби COVID-19 в Україні зафіксовано понад 5,5 мільйонів випадків.

Щоб дізнаватися новини Кривого Рогу та всієї України першими, приєднуйтесь до viber-каналу "Першого Криворізького"

Посилання скопійовано в буфер обміну