Що і за скільки купували в Криворізькому районі для забезпечення населення водою

Що і за скільки купували в Криворізькому районі для забезпечення населення водою

Фото: Перший Криворізький

У Криворізькому районі в громадах, які постраждали від теракту на Каховській ГЕС, закуповують резервуари для води, автоводовози та інші товари, які допоможуть забезпечити населення водою.

Криворізька міська рада отримала запит від редакції «Першого Криворізького» щодо роботи над забезпеченням містян водою і повідомила таке:

«В міському бюджеті передбачені кошти на заходи із забезпечення міста Кривого Рогу водопостачанням в умовах збройної агресії Російської Федерації проти України, одержувачем яких є КП “Кривбасводоканал”».
Водночас ми звернулися до Криворізької районної військової адміністрації. Там повідомили, що нині в Криворізькому районі реалізуються чотири проєкти з будівництва водогонів:

  • з державного бюджету виділено 1,5 мільярдів гривень для реалізації експериментального проєкту, який об’єднує будівництво магістральних водогонів Карачунівське водосховище — Кривий Ріг — Південне водосховище, Марганець — Нікополь, Хортиця (ДВС2) — Томаківка. У Кривому Розі будівництво водогону передбачає прокладання кількох гілок водопостачання. Завершити будівництво, яке має забезпечити водою приблизно 1 мільйон мешканців Криворізького району (міста Кривий Ріг, Новопільської, Широківської громад та інших), планують у листопаді поточного року. Виконувач робіт — ТОВ «Автомагістраль»;
  • коштом обласного бюджету (100 мільйонів гривень) та міського бюджету міста Кривий Ріг (80 мільйонів гривень) продовжується будівництво водогону, який повинен забезпечити перекидання води з Кресівського водосховища через 33 канал, а звідти — у Південне водосховище. Це альтернативний проєкт, який дасть можливість подачі води 70% населення міста Кривий Ріг і наповнювати Південне водосховище до завершення будівництва експериментального проєкту (див. п. 1). Виконувач робіт — КП «Кривбасводоканал»;
  • проєкт коштом «АрселорМіттал Кривий Ріг» передбачає реверсне перекидання води через власні мережі водопостачання підприємства та новозбудований трубопровід для наповнення Південного водосховища з річки Інгулець. Таким чином, виробничі потреби підприємства у воді будуть повністю закриті, і крім того, забезпечене водопостачання для значної частини населення Кривого Рогу. «АрселорМіттал Кривий Ріг» уже завершив будівництво нової насосної станції та проклав 5 кілометрів трубопроводу;
  • ДП «Кривбаспромводопостачання» виконує аварійно-відновлювальні роботи на Каховському водопровідному комплексі в одній із громад Криворізького району. Проєкт передбачає подовження забору води на 3 кілометри, щоб забезпечити водопостачання в Зеленодольську, Апостолівську, Грушівську, Софіївську та Вакулівську громади Криворізького району. Уже зараз ДП «Кривбаспромводопостачання» витратило понад 7 мільйонів гривень на закупівлю труб, обладнання та залучення спецтехніки.
Поки ці проєкти реалізують, мешканцям громад Криворізького району, де відсутнє водопостачання, підвозять питну воду. Які заходи вживають для забезпечення людей водою і скільки на це витрачають бюджетних коштів, ми дізнавались на сайті держзакупівель Prozorro.

Після підриву російськими військами Каховської ГЕС у червні 2022 року кілька громад Криворізького району залишились без водопостачання. Місцева влада шукає альтернативу централізованому водопостачанню, а щоб люди не залишились зовсім без води, робить її підвіз або встановлює баки, де місцеві мешканці можуть набрати питну воду.

Так, у кінці червня КП «Зеленодольський міський водоканал» оприлюднило інформацію про проведення тендера на закупівлю автоцистерни для транспортування та роздачі води і вантажного автомобіля-самоскида. На закупівлю обох транспортних засобів було виділено 9 343 950 гривень.



У технічних характеристиках до закупівлі товару вказано, що автоцистерна для транспортування та роздачі води АЦПВ-10 на базі шасі FORD TRUCKS 1833 DC має бути новою, попередньо не використовуваною, не раніше 2023 року випуску. В автомобілі також мають бути кондиціонер, круїз-контроль, крісло водія з підігрівом і підтримкою поясниці та інше.

Цистерна для перевезення води має бути ємністю 10 м3 та типу «термос». Внутрішня частина цистерни — з харчової нержавіючої сталі, а зовнішня — з нержавіючої сталі. Термоізоляція цистерни — не менше 40 мм, виготовлена з пінополіуретану або його аналога. Утеплений відсік закритого типу для системи роздачі води з автономним опалювачем. Товщина стінок цистерни має бути не менше 3 мм. Цистерна повинна мати відсік із кранами, у якому розташовані 1 вихід (гравітаційний), 5 кранів для роздачі.

Додатково цистерна має бути укомплектована насосом типу ВС-80 (для видачі та забору води) з рукавом напірно-всмоктувальним довжиною 16 метрів (4 секції по 4 метри), укладеним у тубуси. Участь у відкритих торгах з особливостями взяв тільки один приватник — ТОВ «Сучасні вантажівки». Наразі товариство очікує рішення за результатами тендера.



Згідно з інформацією аналітичної системи YouControl фірма викликає підозру, оскільки фігурує в кількох провадженнях і має той самий телефон, як і ще 23 людини.
Крім цього, компанія була фігурантом кількох публікацій у ЗМІ. Подібна інформація може викликати підозру в замовника, але не є причиною для відхилення пропозиції.





Засновниками ТОВ «Сучасні вантажівки» вказані ТОВ «Супермаркет запчастин автек» (частка — 90%) і публічне акціонерне товариство «Закритий недиверсифікований венчурний корпоративний інвестиційний фонд “Коннект”» (частка — 10%). Кінцевим бенефіціарним власником указана Ольга Мещаніна.

ТОВ «Сучасні вантажівки» неодноразово брало участь у держзакупівлях.


Виконком Вакулівської сільської ради Криворізького району провів закупівлю без використання електронної системи на транспортні послуги із завезення питної води на суму 7 393,94 гривень.


Договір уклали з КП «Відродження» Вакулівської сільської ради 26 червня. У документі вказано, що надавати послуги комунальне підприємство має до 31 липня. Воду підвозитимуть у с. Жовте, с. Вакулове (за двома адресами), с. Мар’ївка, с. Нововасилівка та с. Новоподільське.



Також виконком Вакулівської сільської ради 26 червня уклав договір із КП «Відродження» ВСР на придбання питної води на суму 2 345 гривень.


У договорі вказано, що сільрада закуповує 35 м3 питної води. Її комунальне підприємство має поставити в термін до 31 липня.



Відділ освіти, молоді, спорту, культури та туризму Глеюватської сільської ради 28 червня закупив без використання електронної системи ємності для питної води на суму 34 312 гривень.



На сайті держзакупівель указано, що 8 ємностей для питної води на 300 літрів придбали в Кузьміна Сергія Олександровича.



Згідно з даними аналітичної системи YouControl підприємець зареєстрований більше 20 років.

За цей час він періодично брав участь у тендерах і вигравав їх. Серед замовників підприємця були КП «“Криворізький ОД” ДОР», КП «Кривбасводоканал», управління освіти Новопільської та Лозуватської сільрад, Криворізький міськрайонний центр зайнятості, Лозуватська сільська рада, Недайводська сільська рада, КПТМ «Криворіжтепломережа» та інші.



Криворізький виконком у кінці червня оголосив про відкриті торги на закупівлю ємностей для води на суму 14 500 гривень.



У тендерній документації вказано, що виконком закуповує 4 ємності для води на 200 літрів. Основні характеристики бочки: ширина — 55–90 см, висота — 65–100 см, діаметр горловини — 30–40 см, штуцер під злив — латунний, кількість шарів — 1–3. Ємності мають поставити замовнику до 20 липня.


У тендері взяли участь два ФОПи: ФОП «Мандрика Віктор Сергійович» із пропозицією в 9 884 гивень і ФОП «Плахутіна Альона Сергіївна» із пропозицією в 13 700 гривень.



Переможцем став ФОП «Мандрика Віктор Сергійович» з економічно більш вигідною пропозицією. Таким чином, вартість ємності становить 2 471 гривень.


Аналітична система YouControl звертає увагу на те, що в підприємця основний вид діяльності «загального» характеру — «Неспеціалізована оптова торгівля», ФОП має широкий перелік зареєстрованих видів діяльності.



ФОП зареєстрований уже 3 роки і 10 місяців. За час роботи неодноразово брав участь у тендерах. Серед основних його замовників — Криворізький виконком і комунальні підприємства міста (КП «“Криворізький ОД” ДОР», відділ освіти виконкому Саксаганської райради, КЗ «Багатопрофільний навчально-реабілітаційний центр» КМР, КП «Криворізький центр медичної реабілітації та паліативної допомоги дітям», дитячий табір оздоровлення та відпочинку «Сонячний» КМР, КП «Криворізька міська клінічна лікарня №2», КП «Швидкісний трамвай» та інші).





Криворізька міжрайонна державна лабораторія Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів придбала без використання електронної системи в кінці червня баки для води на суму 3 700 гривень.



На цю суму лабораторія придбала 1 вертикальну ємність на 300 літрів вартістю 2 600 гривень та 1 горизонтальну ємність на 100 літрів вартістю 1 100 гривень. Ємності придбали у ФОП «Липчук Андрій Олександрович».


Підприємець зареєстрований уже більше 7 років згідно з інформацією системи YouControl. За цей час періодично брав участь у державних закупівлях.

Найчастіше замовником у ФОП виступають Міжрегіональний центр професійної перепідготовки звільнених у запас військовослужбовців і Криворізька міжрайонна державна лабораторія Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів, Відокремлений структурний підрозділ «Криворізький фаховий коледж національного авіаційного університету».



Також Криворізька міжрайонна державна лабораторія Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів закупила баки для води на суму 16 925 гривень.



На цю суму лабораторія придбала у ФОП «Кіструга Костянтин Дмитрович» 3 баки для води: 1 бак на 200 літрів вартістю 2 213 гривень, 1 бак на 1000 літрів вартістю 7 152 гривень та 1 бак на 1000 літрів вартістю 7 560 гривень.


В аналітичній системі YouControl указано, що ФОП зареєстрований 30 вересня 2019 року. За ці роки підприємець регулярно бере участь у державних закупівлях.

Серед замовників ФОП є Донецький державний університет внутрішніх справ, КП «Швидкісний трамвай», комунальне некомерційне підприємство «Криворізька міська лікарня №3» КМР, КП «Кривбастеплоенерго», ДП «Державна лікарня Міністерства внутрішніх справ України в місті Кривий Ріг», КП «“Криворізький ОД” ДОР» та інші.


Криворізький національний університет придбав у червні для облаштування найпростішого укриття ємності для води на 300 літрів.



Дві вертикальні ємності на 300 літрів придбали у ФОП «Самохін Нікіта Васильович» за 6 600 гривень.



В аналітичній системі YouControl указано, що ФОП зареєстрований 29 квітня 2021 року. Підприємець бере участь у тендерах і виграв лотів на суму 920 722 гривень.



Серед замовників ФОП є комунальні підприємства з різних регіонів України: КП «Обслуговуюча компанія житлово-комунальний комбінат Щербанівської сільської ради Полтавського району Полтавської області», КП «Черкасиводоканал», КП «Першотравенське міське житлово-комунальне підприємство», КП «Лубни-водоканал», Управління поліції охорони в Чернігівській області, Департамент житлово-комунального господарства Білоцерківської міської ради та інші.



Криворізький міський відділ управління поліції охорони в Дніпропетровській області придбав фляги для води на 40 літрів за 2265,01 гривень.




Правоохоронці придбали 3 фляги вартістю 755 гривень за штуку в ТОВ «Епіцентр К».





Редактор: Софія Скиба

Посилання скопійовано в буфер обміну