У Кривому Розі фіксують надмірну активізацію комарів: що варто знати

У Кривому Розі фіксують надмірну активізацію комарів: що варто знати

Фото: Canva

У Кривому Розі спостерігають високу чисельність дорослих комарів і їх личинок на водоймищах.

Про це йдеться на сторінці Криворізького відділу лабораторних досліджень.

У місті фіксується надмірна активізація комарів, що збільшує ймовірні ризики зараження на дирофіляріоз. Сприятливі кліматичні умови, висока адаптація гельмінта приводять до ризику виникнення цього захворювання серед криворіжців. За поточний період року випадки захворювання не реєструвались. Останній випадок в місті був у травні 2022 року.

В останні роки зросла популяція комарів. Вони зустрічаються як в природних умовах, там де є вода, заболочені місцевості, канави тощо, так і в підвалах будівель. Ці комахи попадають в жилі приміщення з водоймищ, полів фільтрації тощо.

Укуси комарів можуть нести за собою захворювання на так званий дирофіляріоз, тобто паразитування нематоди під шкірою, у слизової оболонці, кон’юнктиві органів зору, молочних залозах і тканинах черевної порожнини людини. Характеризується повільним розвитком та хронічним перебігом захворювання. Зараження людини виникає через укус комахи, яка переносить збудники (мікрофілярії) від тварини до тварини або від тварини до людини. Джерелом зараження комах тут завше стають собаки, кішки, зрідка вовки, лисиці.

Дирофіляріоз розрізняють декількох видів, та в нашому місті, як показує досвід, зустрічається лише один з них. Розповсюдженню даного захворювання сприяють труднощі при веденні обліку собак та проведення процесу дегельмінтизації їх (особливо бродячих), адже саме вони й є основним джерелом зараження.

Зазвичай від укусу до виявлення захворювання проходить від кількох місяців до 2-х років. І чим раніше лікарі поставлять медичний діагноз, тим ефективніше може пройти процес лікування. Явними ознаками захворювання можуть бути набряки в місці укусу, свербіж, головний біль, нудота, слабкість. Також можна спостерігати за явним переміщенням набряку внаслідок процесу міграції гельмінта. Особливо, це часто буває після місцевого лікування. Основним заходом в таких ситуаціях вважаємо хірургічне видалення.

Щоб уникнути укусів комарів та не допустити виникнення захворювання рекомендується:

  • При відвідуванні місць відпочинку використовувати репеленти.
  • Для захисту малюків до 3 років необхідно використовувати спеціальні браслети з репелентними вставками.
  • Для житла рекомендуємо застосовувати фумігатори.

Щоб дізнаватися новини Кривого Рогу та всієї України першими, приєднуйтесь до viber-каналу "Першого Криворізького"

Посилання скопійовано в буфер обміну