Як криворіжцям вберегтися від захворюванння на гострі кишкові інфекції
Фото: Перший Криворізький
Про це йдеться на сайті Центру громадського здоров’я МОЗ України.
Джерелами інфекції при гострих кишкових захворюваннях є:
- хвора людина (особливо небезпечні для оточуючих хворі, що переносять захворювання в легкій, "стертій" формі);
- бактеріоносії (людина, яка виділяє збудників, але сам не хворіє).
Як відбувається зараження кишковими інфекціями?
Факторами передачі збудників інфекції служать насамперед забруднена вода, інфіковані харчові продукти, брудні руки і предмети побуту, а також комахи, що забруднюють харчові продукти.
Збудники гострих кишкових інфекцій проникають в організм через рот людини і активно розмножуються в шлунково-кишковому тракті, викликаючи прояви хвороби.
Виділяючись з кишківника хворого, вони потрапляють в зовнішнє середовище: у ґрунт, воду, їжу, на предмети домашнього ужитку.
Найбільш характерні особливості більшості гострих кишкових інфекцій - здатність збудників порівняно довго виживати поза організмом людини.
Теплий період року - найбільш сприятлива пора для виникнення і розповсюдження кишкових інфекцій. У теплу пору створюються сприятливі умови і для збереження збудників кишкових інфекцій у зовнішньому середовищі, і для їх розмноження у воді, продуктах харчування.
Саме в цей час діють фактори, що сприяють зараженню:
- купання у відкритих водоймах;
- посилення спраги;
- поява в раціоні свіжих ягід, овочів, фруктів;
- збільшення кількості мух;
- масове спілкування населення;
- виїзд на відпочинок за межі постійного місця проживання.
Ознаки захворювання:
Збудники гострих кишкових захворювань, їх токсини вражають не тільки шлунково-кишковий тракт, але і центральну нервову систему.
У більшості хворих підвищується температура тіла, порушується діяльність шлунково-кишкового тракту, серцево-судинної системи, часто уражаються печінка, селезінка та інші внутрішні органи. Ознаки цих захворювань можуть відрізнятися: якщо для дизентерії, наприклад, більш характерний пронос, то для черевного тифу - висока температура.
Щоб запобігати зараженню, необхідно дотримуватися наступних правил:
- для пиття використовувати тільки кип'ячену воду;
- не пити воду з випадкових вододжерел, водопроводу, призначеного для технічних цілей, колодязів та неглибоких свердловин;
- воду для приготування їжі і господарських потреб брати тільки з перевірених вододжерел;
- кип'ятіть або дезінфікувати іншим способом воду, взяту для пиття, миття фруктів, ягід чи посуду з джерел, якість води в яких невідома, у т.ч. з відкритих водойм;
- молоко (як сире, так і пастеризоване фляжне) обов'язково кип'ятити;
- овочі, фрукти, ягоди ретельно мити в проточній воді, можна з використанням щітки та господарського мила, обдавати окропом;
- для оброблення різних видів продуктів використовувати різні дошки;
- не вживати в їжу продукти, доброякісність яких викликає сумнів;
- суворо дотримуватися термінів вживання та умов зберігання продуктів харчування;
- всі харчові продукти вкривати від комах, харчові відходи тримати в контейнерах з кришкою, знищувати мух;
- ретельно мити руки з милом, особливо перед приготуванням та вживанням їжі, після повернення з вулиці, користування туалетом, забруднення, при неможливості цього – використовувати засоби дезінфекції, вологі дезінфікуючи серветки.
Увага!
При болях у животі, блювоті, проносі, підвищенні температури тіла та інших патологічних проявах не займайтеся самолікуванням - негайно звертайтеся до лікаря. У цьому запорука вашого швидкого одужання і безпеки для оточуючих.
Читайте також: За останні півроку у Кривому Розі зареєстрували 279 випадків гострої кишкової інфекції