Окупанти збираються перевести ще один енергоблок на ЗАЕС у стан «гарячого зупину»

Окупанти збираються перевести ще один енергоблок на ЗАЕС у стан «гарячого зупину»

Фото: Перший Криворізький

Росіяни збираються перевести енергоблок №4 на окупованій Запорізькій атомній станції у стан «гарячого зупину». Псевдокерівництво станції вже видало відповідне розпорядження. Про це повідомляють на офіційному сайті «Енергоатом».

Зараз «гарячим» залишається лише п'ятий енергоблок, решта — у «холодному зупині», саме тому ЗАЕС достатньо для охолодження води у ставку станції. А враховуючи підрив росіянами греблі Каховської ГЕС, Каховське водосховище зневоднене, а отже – при запуску більшої кількості енергоблоків у роботу, водопостачання для охолодження реакторів може бути недостатньо.

Зазначимо, що станом на 6 липня фіксується незначне зниження рівня води у ставку-охолоджувачі, зараз він становить 16,54 метра.




Водночас російські окупанти не виконують рішення українського регулятора і не виводять енергоблок №5 у «холодний зупин».

«Отже, у разі функціонування двох енергоблоків у стані «гарячого зупину», на станції є реальна загроза настання аварійної ситуації», — наголошує «Енергоатом».

Українські фахівці на тимчасово окупованій станції не можуть вплинути на цю ситуацію, адже їм регулярно погрожують озброєні російські військові, кажуть у компанії.

Нагадаємо, експлуатацію енергоблоків №1, 2, 3, 4, 6 обмежили станом «холодний зупин» у серпні 2022-го та лютому 2023 року.

Посилання скопійовано в буфер обміну