Вода раз на тиждень: як планують вирішувати проблеми з водою в Софіївській ОТГ

Вода раз на тиждень: як планують вирішувати проблеми з водою в Софіївській ОТГ

Фото: Перший Криворізький

Після підриву Каховської ГЕС значні обмеження постачання води торкнулися 13 сіл Софіївської громади Криворізького району. Сьогодні воду в цій громаді дають лише раз на тиждень — у п’ятницю.

«Софіївська громада заживлена від Кривого Рогу, ми отримуємо воду з водогону Кривий Ріг — Софіївка. Сьогодні вода подається один раз на тиждень: за домовленістю з комунальним підприємством “Кривбасводоканал” кожного тижня подаються 5 тисяч кубів води, які ми протягом двох-трьох днів качаємо в будинки людей.

Ми і за це вдячні, хоча 5 тисяч кубів не вистачає для повного забезпечення мешканців громади водою. У середньому раніше в день мешканці громади споживали 1500–1600 кубів на день», — говорить Петро Сегедій, голова Софіївської громади.


Чи діють графіки підвозу води


Воду майже кожного дня підвозять на житлові масиви, куди не доходить вода взагалі через недостатню потужність насосних станцій комунального підприємства «Софіївське». Мешканці приватного сектора, які не встигли набрати воду, мають змогу залишити заявку на підвіз води з насосної станції.


Сьогодні в Софіївській громаді живуть понад 12 тисяч людей, із них понад 800 — переселенці.


«Бутельовану воду також отримали та розподілили по старостатах, де вже видають мешканцям. Людям, які не мають змоги самостійно отримати бутельовану воду, її підвозять працівники територіального центру соціальної допомоги», — говорить Петро Сегедій.


Місцеві мешканці розповіли журналістці «Першого Криворізького», що воду дійсно подають із п’ятниці до неділі.

«Куди тільки не набираємо, щоб встигнути зробити собі запас води на тиждень. Нас перед відключенням не попереджали, тому перший тиждень було важкувато. У нас немає свердловин і колодязів», — говорить Іван Грицько, мешканець Софіївки.

У Софіївській громаді лише 25–30% мешканців мають місткості для запасу води — так звані басейни, копанки чи свердловини. Але це лише для технічної води, тому питання питної води актуальне.


«Наш регіон мав практику безводдя у 2007–2008 роках, тому люди зробили індивідуальні свердловини, копанки для води, які використовували для поливу городів і напування худоби. Але вода там не відповідає ніяким нормам, має перевищення вмісту солей у десятки разів та інших забруднюючих речовин. Але така ситуація, іншого виходу немає. Сьогодні, слава богу, пройшов дощ, то дощової води назбирали. От так виживаємо», — говорить Петро Сегедій.

Співпраця з благодійними фондами і заявка на гідрогеологічний огляд


На території Софіївської громади є так звані громадські колодязі, свердловини. Місцева влада вже відібрала проби, щоб перевірити там якість води. Петро Сегедій говорить, що навіть без досліджень вони розуміють, що ця вода не відповідає вимогам.

«Також ми подали заявку на геологічний огляд біля комунального підприємства «Софіївське», там уже є одна свердловина, 37 метрів, але в ній не достатньо води для забезпечення всього населення. Тому маємо надію, що вийде пробити ще одну свердловину», — говорить голова Софіївської громади.

Також Софіївська громада співпрацює з іноземними благодійними фондами, зокрема за програмою USAID DOBRE. За кошти цієї програми планують закупити установку очищення води, яка дасть змогу використовувати воду зі свердловин у якості питної.

«Також у нас є свердловина на території лікарні. Ми вже дістали зі свердловини старий насос, щоб замінити його на новий і викачувати технічну воду з тієї свердловини. Але і цієї води не вистачить для забезпечення всіх потреб сіл та смт громади, тому шукаємо ще шляхи вирішення відсутності води», — говорить Петро Сегедій.

Зазначимо, що на території Криворізького району зараз тривають роботи з відновлення водопостачання. Зараз зовсім без води залишаються Грушівська і Вакулівська громади, частково без води — Апостолівська, Зеленодольська, Софіївська і Глеюватська громади.


Фото: Альона Музика

Посилання скопійовано в буфер обміну