Запорізьку АЕС підключили до резервної лінії електропередач, — МАГАТЕ

Запорізьку АЕС підключили до резервної лінії електропередач, — МАГАТЕ

Фото: wikipedia

Запорізька атомна електростанція (ЗАЕС) була підключена до єдиної доступної резервної лінії електропередач через чотири місяці після її втрати, але ситуація з електропостачанням на станції залишається вкрай нестабільною в умовах військового конфлікту, що триває, і не є стійкою.

Про це заявив сьогодні Генеральний директор Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ) Рафаель Маріано Гроссі.

Підключення ЗАЕС до єдиної лінії електропередач напругою 330 кВ, що залишилася, з шести таких резервних ліній до початку конфлікту, було перервано 1 березня через пошкодження, отримані на іншому березі Дніпра, і відновлено ввечері 1 липня. Роботи з відновлення лінії електропередач були ускладнені складною ситуацією з безпекою в південному регіоні.

Повторне підключення лінії 330 кВ має важливе значення, оскільки протягом останніх кількох місяців ЗАЕС покладалася на одну основну лінію 750 кВ для зовнішньої електроенергії, необхідної для охолодження реактора та інших важливих функцій ядерної та фізичної ядерної безпеки. До початку конфлікту в лютому 2022 року вона мала чотири лінії 750 кВ.

Лінія 330 кВ зараз під напругою і зберігається як резервна, щоб забезпечити електропостачання ЗАЕС, якщо лінія 750 кВ стане недоступною або пошкодженою.

Під час конфлікту ЗАЕС вже сім разів втрачала електропостачання за межами майданчика, що змушувало її тимчасово використовувати аварійні дизель-генератори на майданчику для отримання електроенергії.

"Хоча повторне підключення резервної лінії електропередач є позитивним моментом, ситуація із зовнішнім електропостачанням станції залишається дуже вразливою, що підкреслює нестабільну ситуацію з ядерною та фізичною ядерною безпекою на майданчику", — сказав генеральний директор Гросі.

Щоб дізнаватися новини Кривого Рогу та всієї України першими, приєднуйтесь до viber-каналу "Першого Криворізького"

Посилання скопійовано в буфер обміну