Кому та коли слід проводити йодопрофілактику в разі теракту на ЗАЕС

Кому та коли слід проводити йодопрофілактику в разі теракту на ЗАЕС

Фото: Перший Криворізький

У разі аварії або вибуху на ядерних установках Запорізької атомної станції може відбутися викид радіоізотопів йоду, цезію, стронцію та інших радіонуклідів. Після чого може утворитися радіаційна хмара, яка буде рухатися за напрямком вітру та може забруднювати ґрунт, поверхні, їжу та воду. Тому редакція «Першого Криворізького» розповість у матеріалі детальніше про йодопрофілактику, яка може допомогти захистити себе від радіації.

«Приймати профілактичну дозу йодиду калію потрібно тільки після офіційного оповіщення про загрозу викиду та необхідність проведення йодної профілактики. А ефект досягається при завчасному прийомі препарату за 6 і менше годин до надходження радіоактивної хмари. Прийом препарату залишається ефективним одночасно з надходженням «хмари» та через 6 годин після. Не рекомендую прийом препарату через 24 годин після надходження хмари, тому що це може ще більше нашкодити щитоподібній залозі», — говорить Тетяна Квітницька, заступниця директора департаменту охорони здоров’я Дніпропетровської ОВА.


Йодопрофілактику слід проводити одноразово та людям, які молодше 40 років.

«Значна частина викидів може містити радіактивний йод, так званий «поганий йод». І якщо не захиститися та не провести йодопрофілактику, то він дуже легко і швидко поглинеться щитоподібною залозою (особливо у дітей) і може призвести до її захворювань», — говорить заступниця директора департаменту охорони здоров’я Дніпропетровської ОВА.

Що таке йодопрофілактика


«Для того, щоб зменшити негативний вплив радіонуклідів йоду треба випити чітку і конкретну дозу йодиду калію, який при потраплянні у щитоподібну залозу блокує її на короткий термін, і не дає проникнути у неї радіонуклідам йоду. І так ми її захищаємо, а після виведення цього препарату з організму людини щитоподібна залоза повертається до нормального стану», — говорить Тетяна Квітницька.
Тетяна Квітницька наголошує, що під час йодопрофілактики треба вживати виключно калій йодид. Тобто виживати розчини йоду, гліколю чи інші йодовмісних препаратів не можна, тому що це лише зашкодить здоров'ю.

Проводити йодну профілактику спеціалісти радять:


  • коли офіційно оголошується державними органами, місцевого самоврядування, що сталася аварія на ядерних установках АЕС;
  • коли є офіційне оголошення, що на певні території наближається радіоактивна хмара і мешканцям відповідних територій треба провести йодну профілактику.

«Наголошую, що йодну профілактику проводять однократно. Тобто вживаємо одну пігулку йодиду калію, запиваємо водою та дотримуємося інших рекомендацій.

Також слід знати, що не всім українцям потрібно буде пройти йодопрофілактику. Протягом двох діб радіоактивна хмара мігруватиме приблизно на 50 кілометрів від зони, де була аварія. Тому ми чітко на сьогодні знаємо, які території перебувають у зоні 50 кілометрі від ЗАЕС, тобто в зоні ризику. Ми знаємо скільки там населення, хто там мешкає, тому ми всіх оповістили», — говорить Тетяна Квітницька.
Раніше редакція нашого сайте повідомила, що Кривий Ріг не входить до зони евакуації у разі теракту на Запорізькій атомній електростанції.

Кому і в яких дозах потрібно приймати йодид калію:


  • діти до 1 місяця (немовлята й діти, які перебувають на грудному вигодовуванні) – 16 мг,
  • діти від 1 місяця до 3 років – 32 мг,
  • діти від 3 до 12 років – 62,5 мг,
  • підлітки від 13 до 18 років, дорослі до 40 років, вагітні та матері, які годують грудьми – 125 мг,
  • людям старшим за 40 років калій йод не призначають.
Також радимо пам'ятати про інші заходи захисту у разі радіаційної аварії.



Посилання скопійовано в буфер обміну