Передозування калію йодиду може призвести до смерті — МОЗ

Передозування калію йодиду може призвести до смерті — МОЗ

Фото: Всім

Міністерство охорони здоров’я наголошує на небезпечності безконтрольного прийому калію йодиду і застерігає, що значне передозування може призвести до тяжких наслідків та навіть смерті.

Про це повідомляє пресслужба МОЗ.

"При аваріях на ядерних об’єктах може виділятися радіоактивний йод (I-131). При надходженні в організм він вибірково накопичується в щитоподібній залозі і спричиняє її опромінення й ураження. Єдиний препарат для ефективного запобігання радіаційному ураженню щитоподібної залози містить калій йодид", — зауважили в МОЗ.

Коли людина приймає потрібну кількість йодиду калію в потрібний час, це може допомогти заблокувати щитоподібну залозу від поглинання І-131: вона поглинає калій йодид, і не має місця для І-131.

"Однак, калій йодид (стабільний йод) корисний лише в окремих ситуаціях в конкретних дозах і для певних груп людей. Тож приймати його "про всяк випадок" – не можна! Він може зашкодити здоров’ю", — наголосили в МОЗ.

До побічних ефектів неконтрольованого прийому стабільного йоду відносять висипання на шкірі, запалення слинних залоз із набряком та болем, частковою втратою смаку та сухістю у роті, а також шлунково-кишкові розлади (нудоту, діарею).

Також можуть виникати серйозні алергічні реакції (лихоманка і болі в суглобах), набряк частин тіла (обличчя, губ, язика, горла, рук або ніг), проблеми з диханням, говорінням або ковтанням, а також хрипи або задишка.

Крім того, можуть спостерігатись розлади серцево-судинної системи (порушення серцевого ритму, тахікардія, фібріляція передсердь), а також розлади нервової системи (збудження, тремтіння, тремор рук).

Також до побічних ефектів відносять зоб (збільшення розмірів щитоподібної залози), втрату маси тіла, гіперфункцію щитоподібної залози, зниження функції щитоподібної залози (гіпотиреоз), небезпечний зниженням частоти пульсу, артеріального тиску.

При неконтрольованому прийомі стабільного йоду також існує ризик смерті.

"Не вживайте калій йодид, якщо ви не отримали відповідної вказівки від органів охорони здоров’я чи ДСНС. Проконсультуйтеся з лікарем перед вживанням йодиду калію", — наголошують у МОЗ.

Читайте також: Росія розглядає сценарій теракту на Запорізькій атомній станції, - Зеленський

Щоб дізнаватися новини Кривого Рогу та всієї України першими, приєднуйтесь до viber-каналу "Першого Криворізького"

Посилання скопійовано в буфер обміну