Як вплинула війна на психоемоційну стабільність людини частина 2

Як вплинула війна на психоемоційну стабільність людини частина 2

Фото: Перший Криворізький

Невропатологиня Олеся Никоненко із Запоріжжя вже понад рік живе у Кривому Розі. Від своїх пацієнтів у медцентрі "Первинка" Олесі доводиться регулярно чути, як активна фаза війни вплинула на здоров'я людей.

Про це редакція інформаційного агентства «Перший Криворізький» говорила з лікаркою-невропатологом медичного центру «Первинка» Олесею. Фахівчиня дає поради, спираючись на медичний та особистий досвід.

Кожного дня ми стаємо свідками жахливих речей, смерті, каліцтва. Чуємо сирени, вибухи та відчуваємо постійну напругу. Проте, ми ще не знаємо які наслідки нас будуть чекати у майбутньому.

Зміни та наслідки у майбутньому
«Я працюю переважно з цивільними людьми. Зараз пацієнти часто помічають зміни у власній поведінці. Пам’ятайте, що усе що зараз з вами відбувається — у нас мы нормально»,— каже невропатологиня.
Лікарка вважає, що про майбутні наслідки життя у прифронтових зонах для здоров’я людей у майбутньому дуже складно говорити. Але медики вже проводять дослідження. Пишуть дисертації на цю тему.
«Але мій кожний третій пацієнт потребує консультації вже не невропатолога, а психіатра. А це дуже велика цифра, насправді»,— Олеся Никоненко.

Сексуальне та репродуктивне здоров’я

«Це надважлива тема. Багато людей соромляться говорити про проблеми у цій сфері, або говорять про них лише під кінець прийому. Зараз спостерігається дуже багато сексуальних дисфункцій й у жінок, і у чоловіків. Обумовлено це психологічними розладами та недостатністю нейромедіаторної системи»,— вважає лікарка Олеся.
Лікарка говорить про низку сексуальних дисфункцій, які з’являються у представників обох статей до статевого життя. Це можуть бути::

  • абсолютне небажання сексу;
  • больовими відчуттями у статевих органах під час статевого акту (у жінок);
  • сухість статевих органів(у жінок);
  • еректильна дисфункція (у чоловіків);
  • страх завагітніти під час активної фази війни.
«Період адаптації у кожної людини різні, але їх можна розвивати. Тому розвивайте свої адаптаційні ресурси. Не вживайте самостійно ліків.» ,— говорить Олеся Никоненко.


Щоб підтримати моральний стан, ви можете:

  • дві з половиною години на тиждень майте фізичні навантаження (не починайте дуже активно)
  • присвятіть час медитації;
  • нормалізуйте сон (дотримуйтеся гігієни сну та не використовуйте білий шум, він шкодить мозку, вмикайте звуки природного походження для сну)

Запобігти стресу неможливо, але можливо змінити свій погляд на нього та мінімізувати його вплив на фізіологічний аспект життя.

Для профілактики неврологічних захворювань, лікарка рекомендує відвідувати невропатолога раз на рік, але якщо ви маєте неврологічні проблеми, то раз на пів року.

Ставлення до здоров’я з початком війни

«Кожна людина індивідуальна, усі по-різному реагують на стрес, та взагалі на будь-яку ситуацію. Ставлення людей до здоров’я змінилося. Деякі кидають різко погані звитчки – пити алкоголь, палити, починають рахувати використання часу, проведеного в телефоні, але це свідчить про ще більші психічні розлади. Це тривожний знак, краще робіть усе поступово», — сказала неврологиня
А також читайте про те, як війна вплинула на фізичне та психологічне здоров’я дітей

Посилання скопійовано в буфер обміну