Як вплинула війна на психоемоційну стабільність людини. Частина 1

Як вплинула війна на психоемоційну стабільність людини. Частина 1

Фото: Перший Криворізький

Кожна людина особлива, наші реакції на одну й ту саму ситуацію може бути різними — і це нормально.

Про це редакція інформаційного агентства «Перший Криворізький» говорила з психіатркою медичного центру «Медіком» Аліною Распутько.

Вплив війни на фізичний та психологічний стан

«Погіршення фізичного стану є результатом впливу війни на психологічний стан людини. Коли почалася активна фаза війни, ми отримали гостру реакцію — стрес»,— каже психіатрка Аліна.
Зараз, каже фахівчиня, усі ми відчуваємо дистрес. Він впливає на фізичний стан, а точніше на нейробіологію. У кожного з нас у мозку є мигдалевидне тіло, яке задіяно у формуванні емоційних реакцій. Якщо мигдалевидне тіло піддається впливу, людина може стати апатичною або навпаки дуже жваво реагувати на ті чи інші події.

Це все виснажує організм, тим самим впливають на імунну систему та лібідо. Дофамінова система, яка регулює так званий гормон щастя — серотонін, також задіяна у реакції на стрес. Тож природньо, каже лікарка, що усі ми стаємо або більш дратівливими, або апатичними.

Це все взаємопов’язано, каже лікарка, тож протягом останнього року люди стали частіше звертатися зі скаргами на здоров’я. Спеціалістка вважає, що краще звертатися по допомогу при найменших ознаках появи дистресів, зниження лібідо тощо.

Наслідки війни на здоров’я у майбутньому

У майбутньому може призвести до збільшення числа психічних розладів, до соматичних хвороб. Тривалий стрес впливає на соматичну систему та може призводити до ревмозахворювань.

У жінок, які відчувають хронічний стрес, частіше виникають менструальні порушення, виникає безпліддя, гормонозалежні пухлинні стани репродуктивної системи та змінюється частота передменструального синдрому.

Повномасштабна війна також призведе до загострення хвороб населення. Наприклад, медики, з якими ми поспілкувалися, вважають, що збільшиться кількість онкологічних та серцево-судинних захворювань. Зокрема, в Україні зросте кількість хворих на рак із пізніми стадіями, а також почастішають випадки інфарктів та інсультів у молодому віці.

Статеве життя у воєнний час

Лікарка Аліна Распутько вважає, що стрес впливає на людей зовсім по-різному. Тому, у когось сексуальне бажання збільшується, а в інших навпаки — зменшується.

Проте, в умовах війни, люди більше цікавляться не самим статевим актом, а дотиками, теплом та обіймами. Тому що це дарує нам приємні емоції та відчуття підтримки.

Поради для підтримки психіки:

  • відновити або поновити старе хобі, якщо ще не знайшли своє, то обов’язково знайти;
  • більше фізичних навантажень, спорту;
  • обмежити спілкування з токсичними людьми;
  • зберігати інформаційну гігієну;
  • дотримуватися режиму сон — бадьорість;
  • намагатися отримувати від життя якомога більше позитивних емоцій

У наступному матеріалі читайте коментарі невропатологині про те, як вплинула війна на психоемоційну стабільність людини.

А також читайте про те, як війна вплинула на жінок, що завагітніли у період війни

Посилання скопійовано в буфер обміну