Вплив війни на психічне та фізичне здоров’я вагітних жінок

Вплив війни на психічне та фізичне здоров’я вагітних жінок

Фото: Перший Криворізький

Повномасштабна війна Росії проти України має багато наслідків. Серед них здоров’я майбутніх мам і боротьба за життя малюків.

Як впливає на здоров’я вагітних жінок війна, як подбати про здоров’я під час вагітності в умовах військової агресії Першому Криворізькому розповіла у медичному центрі «Оксфорд Медікал» лікарка акушер-гінеколог, лікарка вищої категорії, кандидат медичних наук, доцент Наталія Шахман.

Статистика вагітності у місті

Лікарка наголошує на тому, що у зв’язку з війною вагітностей стало набагато менше. Пов’язано це з тим, що жінки переживають стрес, мають страх перед невідомістю. Нам невідомо що буде завтра, і чи буде це завтра взагалі. Також, на те, що вагітностей зменшилось впливають економічні та міграційні процеси. Зарплати нестабільні, багато хто втратив роботу, домівки. Ця нестабільність призводить до того, що пари відкладають планування дітей. Багато жінок мігрували, з метою безпеки.

«Але те, що статистика зменшилася, не говорить про те, що вагітних немає. Вони є, і є жінки які планують вагітністт і ті, хто завагітнів і планує народжувати. І це дуже добре. Пам’ятайте про те, що життя продовжується», — говорить Наталія Шахман.
Вплив війни на репродуктивне здоров’я жінок
«Будь-яка війна це завжди стрес, біль та страх. Це все безумовно впливає на репродуктивну функцію жінок. На сьогоднішній день усі жінки живуть на компенсаторних можливостях. Компенсаторна реакція організму — це пристосувальні зміни, спрямовані на відновлення функцій тканин або органів», — каже лікарка Наталія
Ось на які порушення слід звернути увагу жінкам:
  • Порушення менструального циклу
  • Незвичайні виділення
  • Печіння і свербіння в області зовнішніх статевих органів
  • Кров'янисті виділення між менструаціями
  • Підвищення температури
  • Болі внизу живота — як у стані спокою, так і при статевому акті

Як війна вплинула на жінок, що завагітніли у період війни

«Матка це м’язовий орган. Вона може реагувати на стрес на будь-якому терміні вагітності. Пам’ятайте про це та бережіть себе від небезпеки, поганих новин та стресових ситуацій», — каже лікарка Наталія Шахман.
«Великий відсоток передчасних пологів відбуваються у жінок, що знаходяться близько із зоною бойових дій, у зв’язку з цим збільшуються ризики як для мами так і для дитини. А недоношені новонароджені діти потребують спеціального догляду та навіть медичного обладнання», — каже акушер-гінеколог Наталія.
У наступному матеріалі читайте про те, як війна вплинула на фізичне та психологічне здоров’я вагітних та новонароджених.

Посилання скопійовано в буфер обміну