Найближчим часом «старі» і «зношені» доларові купюри обмінюватимуть без комісії — НБУ

Найближчим часом «старі» і «зношені» доларові купюри обмінюватимуть без комісії — НБУ

Фото: Перший Криворізький/архівне фото

Проблему з відмовою в безкомісійному обміні "старих" і "зношених" доларових купюр найближчим часом буде розв’язано.

У цьому запевнив на брифінгу в Медіацентрі Україна - Укрінформ член ради НБУ Василь Фурман.

Відповідаючи на запитання кореспондента, він спрогнозував, що невдовзі обмінний ринок працюватиме так, як було кілька місяців тому, і попросив людей не хвилюватися.

За словами Фурмана, із цим питанням пов’язано багато міфів, головний з яких — про нібито заборону обміну купюр 1996 року випуску.

"Я телефонував у багато банків — державних і приватних, великих та середніх — скрізь приймали, приймають і прийматимуть такі банкноти. У цьому питанні жодних проблем немає. Натомість над питанням трактування ступеня зношеності купюр зараз активно працюють. Цього тижня представники НБУ спілкувалися на цю тему з керівниками небанківських фінустанов та банків. За підсумками дискусії дійшли висновку, що найближчим часом це питання буде вирішене. Люди не повинні хвилюватися", — запевнив Фурман.

Він також наголосив, що зараз готівковий долар виконує, передовсім, функцію засобу збереження капіталу. Тоді як з десяток років тому на ньому можна було добре заробити, адже ставка дохідності за доларовими депозитами перевищувала 10%. Тепер ситуація інша.

"Такого, як було колись, не буде. Дохідність доларових депозитів у великих банківських установах - менше 1%, в середніх банках - 1-3%. І зараз на перше місце виходять гривневі депозити, ставка за якими сягає 15-30%, та облігації внутрішньої державної позики (дохідність довгострокових ОВДП - під 20%). Тому громадянам нині набагато вигідніше користуватися саме цими інструментами збереження та примноження грошей. Але й за свої доларові заощадження переживати не варто",
— ще раз наголосив член Ради Національного банку.

Читайте також: ПриватБанк відновить прийом іноземної валюти через термінали

Щоб дізнаватися новини Кривого Рогу та всієї України першими, приєднуйтесь до viber-каналу "Першого Криворізького"

Посилання скопійовано в буфер обміну