Вплив війни на фізичне та психологічне здоров’я вагітних та новонароджених

Вплив війни на фізичне та психологічне здоров’я вагітних та новонароджених

Фото: Перший Криворізький

У першій частині циклу матеріалів "Першого Криворізького” ми з‘ясували як впливає на здоров’я вагітних жінок війна, тепер з'ясуймо, як стрес впливає на малюків та вагітних жінок. А головне – як запобігти наслідкам.

Новонароджені

Яна Постнікова, ендокринологиня та лікарка ультразвукової діагностики медичного центру «Первинка» вважає, що батькам важливо звернути увагу саме на настрій новонароджених. Особливо, на апетит.

«Чудова атмосфера та гарний емоційний стан у сім’ї допоможуть дитині відчувати себе прекрасно», — каже лікарка медичного центру «Первинка» Яна Постнікова.
Батьківська любов та обізнаність, здатні створити сприятливу атмосферу, яка буде сильнішою за всі жахи війни. Тому правильно розмовляйте зі своїми дітьми, приділяйте їм увагу та час, а головне — любіть. І все буде добре!


«Я дуже боявся цього, але все ж моя дитина народилася у воєнний час. Тобто, моя дитина — дитина війни. Та спостерігаючи за ним вже впродовж трьох місяців, можу сказати, що відставання у фізичному розвитку, адекватності його поведінки стосовно вікових критеріїв, я не спостерігаю», — Кирило Братченко, лікар акушер-гінеколог медичного центру «Первинка», розповідає про власних досвід батьківства у воєнний час.


Фахівець наголошує на тому, що саме на новонароджених дітях стрес від війни дається взнаки мінімально, особливо якщо батьки зберігають спокій навіть у критичних ситуаціях.

Акушер-гінеколог радить батькам насолоджуватися спілкуванням з дитиною, не зважати ні на що, та виконувати усі рекомендації сімейного лікаря.

Вагітні

Пологи часто викликають страх у жінок, адже пов’язані з болем і ризиком для життя. Проте війна внесла у цей список нові страхи: народжувати в укритті або під обстрілами, або й взагалі без медичної допоможу. І хоча перебувати в укритті точно безпечніше при загрозі ракетних обстрілів, ніж деінде, варто розуміти, що часто підвальні приміщення асоціюються із війною та розрухою. Особливо акі асоціацію виникають у жінок, які схильні до сильних емоційних переживань.

«Війна — це хронічний стрес, у якому ми всі перебуваємо. У такі часи важко зібратись із думками, що й говорити про планування вагітності. Але згодом статистика вагітності у місті зростає, люди потрохи починають жити статевим життям, займатися здоров’ям та планувати вагітність», — каже лікар акушер-гінеколог Кирило Братченко.
Якщо ви плануєте дитину, то пам’ятайте про те, що спершу жінці і чоловікові варто відвідати низку лікарів. Чоловікові потрібно звернутися до уролога, жінці — до акушера-гінеколога. За три місяці до планування бажаної вагітності відвідайте лікарів та отримайте повний перелік рекомендацій, які необхідні саме вашій парі. Універсального чек-листа не існує.

Поради акушера-гінеколога Кирила Братченка:

  • сфокусуватися не на тому, що відбувається довкола, а на внутрішніх почуттях та очікуванні дитини,
  • обов’язково залишити те місце, де відчуваєте небезпеку. Переїхати у безпечне місце, місто,
  • слухайте лікаря та його поради,
  • думайте про хороші події, переживайте хороші, добрі емоції та сподівайтеся на краще.

У наступному матеріалі читайте про те, як війна вплинула на фізичне та психологічне здоров’я дітей.

Посилання скопійовано в буфер обміну