Чому небезпечно пити воду з колодязів на підтоплених територіях
Фото: Перший Криворізький
Про це повідомляє МОЗ.
Причина – «висока вода» змивала все на своєму шляху. Отже, ґрунт зі збудниками кишкових інфекцій, фекалії тварин і людей, добрива (наприклад, азотні) та інші забруднення могли потрапити в ці джерела води. Це може зробити їх непридатними до використання на багато місяців після затоплення.
Що робити, щоби убезпечитися від інфікування небезпечними хворобами чи отруєння небезпечними речовинами?
- Відмовтеся від вживання води з криниць та каптажів!
- Використовуйте для приготування їжі, господарських та гігієнічних потреб тільки безпечну воду. Безпечною може бути бутильована або привозна питна вода, або та, що очищена спеціальними засобами.
- Використовуйте також воду, яка постачається через централізовану систему водопостачання, – вона підлягає постійному моніторингу якості.
- Пам’ятайте, кип’ятіння води і знезараження її спеціальними засобами (таблетками для очищення) не позбавляє її від хімічного забруднення.
- Особливо уважно потрібно ставитися до води, яку використовують і споживають діти.
Воду з колодязів відповідно до методики доведеться відкачати, очистити стіни від нальоту, а дно – від осаду та сміття, потім – продезинфікувати. Після цього треба заповнити резервуар і знову відкачати воду. Користуватися колодязем можна лише після наступного заповнення та проведення лабораторного контролю води в ньому. До речі, процедуру очищення потрібно проводити раз на рік.
Не використовуйте воду з природних джерел, поки спеціалісти Центрів контролю та профілактики хвороб не проведуть її лабораторне тестування на вміст небезпечних речовин та збудників хвороб!
Пам’ятайте, якщо ви помітили у себе чи своїх близьких ознаки інфекційних захворювань або отруєння – терміново зверніться до лікаря.
Щоб дізнаватися новини Кривого Рогу та всієї України першими, приєднуйтесь до viber-каналу "Першого Криворізького"