Криворіжець під час прогулянки з сином під Харковом натрапив на рідкісні кістки: що кажуть археологи

Криворіжець під час прогулянки з сином під Харковом натрапив на рідкісні кістки: що кажуть археологи

Фото: Перший Криворізький

Криворіжець, який нині працює і проживає у селищі Донець, Харківської області разом з сином на Зміївських кручах знайшли кістку, яка згодом виявилась людським черепом.

Про це журналістці "Першого Криворізького" повідомив директор Зміївського краєзнавчого музею Саянний Михайло Іванович.

«Це випадкова знахідка, батько з сином приїхали роздивлятися краєвиди Зміївщини, вони уродженці Кривого Рогу. І син знайшов кістку, це була лобова частина черепа», — говорить директор.

Поспілкувавшись з криворіжцем Сергієм, дізнались, що вони просто приїхали прогулятись з сином Левом у Зміїв і поїсти у піцерії.

«28 травня, ми з сином приїхали в Зміїв, там є гарна піцерія, та запитали у місцевих, де тут можна прогулятись. Нам порадили піти подивитись на краєвиди Зміївських круч. Саме там, мій син помітив кістку, яка була схожа на череп», — пригадує Сергій.




За його словами, він відразу написав дружині — лікарці, аби з'ясувати, що це може бути за знахідка. Вона також сказала, що схоже на черепну частину.

«Пізніше я звернувся ще до знайомої Вікторії Сімкіної, яка раніше працювала на телебаченні й розповідала про історичні місця по місту. Також вона мала зв'язки з археологами, і вони допустили, що це людська кістка, і схоже, що тут було поховання», — говорить криворіжець.

Дізнавшись, що це дійсно може бути людський череп, Сергій викликав поліцію. З'ясувавши, що горщик був давній і отримавши дозвіл, він повідомив у міській краєзнавчий музей директору Зміївського краєзнавчого музею Михайлу Івановичу.



«Це людина, яка дійсно любить свою справу, він відразу відреагував на ситуацію. І потім ми поїхали разом на те місце: почали копати, знайшли частки горщика і там вже були кістки людського тіла. Завдяки розкопаному горщику, можна було з'ясувати час і культуру, коли було поховання»
, — зауважив Сергій.

Також на місце події, був присутній кандидат історичних наук завідувач археологічного відділу Харківського історичного музею імені М. Ф. Сумцова — Аксенов Віктор Степанович.

Він повідомляє, що в результаті розкопок, археологи виявили 3 поховання зрубної культури (15-13 ст. до н.е.). Це поховання, які належать до пізнього бронзового часу, вчасності до зрубної культури, тобто майже 3 тисячі років тому там жили люди.

Вони були поховані до поховального обряду того часу.




Зазначається, що раніше на березі річок, для зрубної культури характерне було поховання людей під курганами.

Крім цього, за словами Михайла Івановича, це дуже рідкі групові могильники на території України, в тому числі Харківської області, археологи припускають, що це могильник сімейного типу. Адже на місці розкопок було знайдено всього 3 поховання, але по прогнозах там близько до 20 осіб поховано.




Розкопки та дослідження археологічної спадщини відбулися завдяки начальнику Харківської археологічної служби Віталію Окатенко.

Також на місці працювала група представників краєзнавчого музею.

Кістки й горщик були зібрані, вони зберігатимуться у музеї. Їх направлять до інституту археології у Київ, де будуть фахівці детальніше їх вивчати.

Криворіжець говорить, що це сталося перед святом «останнього дзвоника» сина, тому Лев запам'ятає його на довго.

Щоб дізнаватися новини Кривого Рогу та всієї України першими, приєднуйтесь до viber-каналу "Першого Криворізького"

Посилання скопійовано в буфер обміну