Кожної години на затопленій Херсонщині знижується рівень води

Кожної години на затопленій Херсонщині знижується рівень води

Фото: Перший Криворізький

13 червня рівень води в Дніпрі на позначці «Херсон» знизився на три метри й становить 2,6 метра. Щогодини рівень води знижується на 1-5 сантиметрів.

Про це повідомляє Міністерство захисту довкілля України.

За розрахунками Українського гідрометеорологічного інституту на основі супутникових знімків, станом на 11 червня на Херсонщині затоплено 309 квадратних кілометрів. А у районі Нікополя втрачений зв?язок із датчиками вимірювання. Тож зараз достовірні дані про подальше зниження рівня відсутні. Фахівці шукають можливі шляхи визначення рівня та об'єму води Каховського водосховища.

Також вода поступово сходить у районі природного парку «Нижньодніпровський». Продовжується обміління акваторії у нацпарках «Великий Луг» та «Кам'янська Січ» — на понад 8 метрів. Міндовкілля повідомляє, що таке обміління загрожує повним зникненням водно-болотного угіддя «Архіпелаг Великі та Малі Кучугури».

«З території архіпелагу зникне 54 види риб, а також негативно вплине на 156 видів птахів, що мешкають на островах та заплавах архіпелагу. Під час осінньої міграції на території відмічається до 30 тисяч водоплавних птахів», — повідомляє Міндовкілля.

Продовжується моніторинг якості води у річках Інгулець та Дніпро:

— річка Інгулець показали перевищення по залізу загальному в 1,17 раза, збільшились нітрити, незначне зниження розчиненого кисню. По інших показникам відхилень все в нормі;

— у точках відбору в річці Дніпро не зафіксовані значні відхилення та перевищення гранично допустимі концентрації по забруднюючих речовинах.

Нагадаємо, що у Херсоні заборонили в`їзд до району Корабел та ввели комендантську годину.

Посилання скопійовано в буфер обміну