Екологи прогнозують у Миколаєві хімічне і бактеріологічне забруднення через підрив ГЕС

Екологи прогнозують у Миколаєві хімічне і бактеріологічне забруднення через підрив ГЕС

Фото: Перший Криворізький

Вода не зупиняється та продовжує підтоплювати міста та села Херсонської та Миколаївської областей. І лише сьогодні, 9 червня, у Миколаївській області зафіксували зниження рівня води на декілька сантиметрів. Але це не покращує ситуацію, тому що це лише початок екологічної катастрофи, розповідає журналістам «Першого Криворізького» заступниця голови Миколаївської філії Національного центру України Інна Тимченко.

Зараз частина населених пунктів у Снігурівській громаді Миколаївської області залишаються затопленими через підрив окупантами дамби Каховської ГЕС. Рятувальники продовжують евакуацію людей.

Що це означає для довкілля


«Вже сьогодні до лиману та моря потрапило сміття. Поки ми можемо просто прогнозувати хімічне і бактеріологічне забруднення. Це може критично вплинути загалом на екосистему, і на здоров’я людей. Але ми до кінця не можемо сказати, що зливається з водами, і, що буде викинуте на берег», — говорить Інна Тимченко.




Біологи, екологи та представники влади не перестають говорити про наслідки підриву російською армією Каховської гідроелектростанції. Сьогодні під загрозою загибелі 160 тисяч птахів та понад 20 тисяч диких тварин. Але це лише приблизні дані, тому що сьогодні експертам важко говорити про конкретику.


«Також одним із наслідків — розмив ґрунтів та їх ерозія. Можна прогнозувати різні негативні інженеро-геологічні явища, тобто просідання, зсуви. Найбільше постраждають території, які безпосередньо біля водойм», — говорить заступниця голови Миколаївської філії Національного центру України.


Як врятувати себе від наслідків підриву Каховської ГЕС


Найголовніше сьогодні — порятунок людей та тварин із затоплених міст та сіл. Після цього екологиня радить потурбуватися про власне здоров'я та повністю обмежити час перебування біля водойм, вилов та вживання риби.

«На воду в річках Інгулець, Південний Буг та Інгул це також вплине. Зараз можна лише передбачити, яку кількість сміття винесе і як це вплине на екосистему», — говорить екологиня Інна Тимченко.


Також екологиня говорить, що ми найближчим часом будемо мати великі ризики з боку Запорізької АЕС, якщо не буде прийнято рішення про безпечне водопостачання для охолодження реакторів. Миколаївщина та Дніпропетровщина не входить в тридцятикілометрову зону, але все одно наслідки будуть дуже серйозні.

«Так, Україна, наче й очікували, що Каховську ГЕС зруйнують, але все одно не були готові. Не потрібно чекати поки нам хтось скаже, що варто обережно ставитися до води, яка нас оточує. Ми вже сьогодні маємо розуміти, що її використання є небезпечним. В Миколаєві вже звикли до бутельованої води. Містяни, які використовують підземні джерела, свердловини, теж мають бути обережними та обмежити використання цієї води, як питної, принаймні до часу поки не буде проведено аналізів цієї води», — застерігає Інна Тимченко.


Відео: Даніїл Токмаков

Редактор: Тетяна Корник

Посилання скопійовано в буфер обміну