Тисячі тварин та птахів під загрозою загибелі через підрив Каховської ГЕС

Тисячі тварин та птахів під загрозою загибелі через підрив Каховської ГЕС

Фото: Перший Криворізький

Біологи, екологи та представники влади не перестають говорити про наслідки підриву російською армією Каховської гідроелектростанції. Сьогодні під загрозою загибелі 160 тисяч птахів та понад 20 тисяч диких тварин.

«Через рукотворним росіянами паводок Україна має значні втрати флори та фауни. Під загрозою зникнення 9 об'єктів Смарагдової мережі, 5 Рамсарських угідь площею понад 76 тисяч гектар. Відновити ці екосистеми у тому первинному вигляді, як їх створила природа, буде майже неможливо», — говорить Міністр захисту довкілля та природних ресурсів України Руслан Стрілець.

Раніше редакція «Перший Криворізький» писала, що через катастрофічні зміни ґрунтового покриву, рослинного та тваринного світів руйнацію Каховського водосховища прирівнюють до атомної аварії.

Також Міністр звернув увагу на те, що затоплення земель призведе до деградації ґрунтового покриву, ерозії й змиє увесь родючий шар ґрунту у воду. Ще одним з наслідків катастрофи Міністр назвав втрату Україною найціннішого ресурсу – води.



«На сьогодні ми вже втратили третину води з Каховського водосховища, яку накопичили завдяки весняному водопіллю», — говорить Руслан Стрілець.

Зараз відомо, що кожної секунди з Каховського водосховища витікає близько 40 тисяч кубометрів води.

Нагадаємо, що через підрив Каховської ГЕС під воду пішло вже 600 квадратних кілометрів Херсонщини. Без питної води залишися десятки міст та сіл.

Посилання скопійовано в буфер обміну