На скільки може вистачити запасів води для охолодження реакторів ЗАЕС — МАГАТЕ

На скільки може вистачити запасів води для охолодження реакторів ЗАЕС — МАГАТЕ

Фото: Twitter: Rafael Mariano Grossi

На Запорізькій атомній електростанції тривають роботи з метою забезпечення запасу води для охолодження реакторів на випадок, якщо вона більше не зможе надходити з Каховського водосховища.

Про це повідомив генеральний директор Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ) Рафаель Маріано Гроссі.

Зазначається, що рівень води у водосховищі знизився приблизно на 2,8 метра після прориву дамби вранці у вівторок 6 червня.

Станом на вечір 7 червня він знизився приблизно на 2,8 м від позначки на момент прориву дамби — до 14,03 метрів.

«Якщо рівень опуститься нижче 12,7 метра, ЗАЕС вже не зможе перекачувати воду з водойми на майданчик», — йдеться в повідомленні.

Нині ЗАЕС постійно поповнює свої запаси води — включаючи великий ставок-охолоджувач поруч із станцією, а також менші спринклерні ставки-охолоджувачі та прилеглі канали — шляхом повного використання води Каховського водосховища, поки вона ще є.

Незважаючи на те, що всі шість реакторів ЗАЕС зупинені, їм все ще потрібна охолоджуюча вода, щоб запобігти розплавленню палива та можливому викиду радіоактивних матеріалів, сказав генеральний директор Гроссі.

Цих повних резервуарів для охолодження всіх шести реакторів, а також відпрацьованого палива, вистачить на декілька місяців, йдеться в повідомленні.

Щоб дізнаватися новини Кривого Рогу та всієї України першими, приєднуйтесь до viber-каналу "Першого Криворізького"

Посилання скопійовано в буфер обміну