У Криворізькому районі засудили чоловіка за шахрайство з пам’ятниками

У Криворізькому районі засудили чоловіка за шахрайство з пам’ятниками

Фото: Pixabay

У Криворізькому районі засудили чоловіка за шахрайство. Він організував незаконний бізнес з прийому замовлень на пам’ятники та вироби з металу. Вирок виніс Широківський районний суд у травні 2023 року.

Про це йдеться у Єдиному державному реєстрі судових рішень.

Місцевий мешканець, не будучи зареєстрованим як фізична особа-підприємець, мав на меті отримання незаконного прибутку шляхом обману майбутніх замовників послуг та продукції.

Для цього в лютому 2018 року він орендував два приміщення місцевого будинку побуту.

Перше приміщення «підприємець» обладнав у якості офісу, де знаходився персональний комп`ютер, фотокартки та журнали зі зразками продукції, у вигляді виробів з металу, а також пам`ятників.

Друге приміщення обладнав у якості виставкового залу та водночас, складського приміщення.

Далі, без встановленого законом порядку, влаштував на роботу до вказаного офісу приймальника замовлень, в чиї обов`язки входило прийняття замовлень від клієнтів, отримання передоплати по замовленню та передача отриманих грошових коштів обвинуваченому. Приймальникові замовлень не були відомі злочинні наміри «роботодавця».

При цьому, у чоловіка не було наміру виконувати отримані замовлення. Він мав на меті заволодіння грошовими коштами замовників шляхом обману, переданих в якості передоплати.

Продовжуючи свій злочинний намір, «підприємець» передав приймальнику замовлень мокру печатку з відтиском, яка не була чинною, так як 13 січня 2012 року підприємницька діяльність обвинуваченого була припинена.

Відтиск вказаної печатки ставився на товарних накладних, що виписувались замовникам.

27 липня 2018 року до офісу звернулася жінка, яка замовила у приймальника замовлень пам`ятник на два фото, з надгробком до нього, для покійної матері та батька вартістю 7 355 гривень.

Потерпіла сплатила повну вартість замовлення та отримала товарну накладку з відтиском печатки «підприємця». Термін виконання замовлення становив три місяці.

10 вересня 2018 року інший потерпілий замовив у «ФОП» паркан та ворота вартістю, з урахуванням встановлення, 20 000 гривень. Чоловік вніс передоплату 14 000 гривень та отримав товарну накладну з печаткою.

8 жовтня 2018 року інший клієнт замовив у приймальника замовлень пам`ятник з граніту та надгробну плиту до нього, загальною вартістю 3 762 гривень. Вніс передплату 1900 гривень. Термін виконання замовлення становив три місяці.

Того ж дня замовили також металеву огорожу розмірами 2,6 х 6,5 метри, вартість якої разом з фарбуванням та демонтажем старої становила 15 813 гривень. Після чого замовили тротуарну плитку, вартість якої разом з її укладкою та доставкою та демонтажем старої плитки становила 11 450 гривень.

Приймальнику замовлень не було відомо про дійсні наміри та протиправність дій «підприємця». Наймана працівниця передавала останньому отримані грошові кошти та деталі замовлень.

Але обвинувачений не вжив жодних дій, спрямованих на виконання взятих на себе зобов`язань.

До березня 2019 року «фізична особа-підприємець» таким чином ошукав й інших клієнтів, які звертали за замовленнями.

В суді обвинувачений визнав свою вину повністю.

Обвинуваченого засудили за вчинення кримінальних правопорушень, а саме за заволодіння чужим майном або придбання права на майно шляхом обману чи зловживання довірою (шахрайство).

Йому призначили покарання у виді 2 років 4 місяців позбавлення волі, взявши його під варту із зали суду.

Щоб дізнаватися новини Кривого Рогу та всієї України першими, приєднуйтесь до viber-каналу "Першого Криворізького"

Посилання скопійовано в буфер обміну