Вибух греблі Каховської ГЕС — значно ускладнить ситуацію у Дніпропетровській області, — Сергій Кислиця

Вибух греблі Каховської ГЕС — значно ускладнить ситуацію у Дніпропетровській області, — Сергій Кислиця

Фото: Перший Криворізький

Руйнування дамби, яке спричинила російська армія позбавить або сильно погіршить водопостачання у Криму, значно ускладнить ситуацію у Дніпропетровській та Запорізькій областях.

Про це заявив представник України в ООН Сергій Кислиця у Facebook.

За його словами вибух греблі на Каховській ГЕС призвело до найбільшої за десятиліття техногенної катастрофи в Європі.

Нагадаємо, у ніч проти 6 червня РФ підірвала дамбу Каховської ГЕС, яка знаходиться поблизу міста Нова Каховка на тимчасово окупованих територіях Херсонської області.

«Це терористичний акт проти української критичної інфраструктури, який спрямований на якомога більше жертв серед цивільного населення та якнайбільше руйнувань. Вдаючись до тактики випаленої землі, а в такому випадку до тактики затоплення, російські окупанти фактично визнали, що захоплена територія їм не належить, і вони не в змозі утримати ці землі», — зазначає Сергій Кислиця.

Він зауважив, що теракт на Каховській ГЕС і раніше активно обговорювався на рівні окупаційних військ, пропагандистів і в МЗС Росії, що свідчить про його завчасне планування.

«Вибух греблі Каховської ГЕС – акт екологічного та техногенного тероризму, найбільша техногенна катастрофа в Європі за останні десятиліття, та ще один приклад геноциду Росії проти українців», — підсумував Сергій Кислиця.

Гребля, яку підірвала РФ, вмістила понад 18 млн. кубометрів води.

Внаслідок російського теракту частково зруйновано верхню частину греблі, яка є шостою сходинкою Дніпровського каскаду. Примітно, що 11 ділянок греблі із 28 знищено.

Понад 80 населених пунктів перебувають під загрозою затоплення. Повністю або частково затоплено наступні населені пункти Херсонської області: Тяхинка, Львово, Одрадокам'янка у Бериславському районі, Іванівка, Микільське Токарівка, Понятівка, Білозірка, Островський район у місті Херсон.

За нинішнім сценарієм максимальний розмір затопленої території відбудеться протягом 3-5 днів. Правий берег берегової лінії Дніпра постраждає у 8 разів менше, ніж лівий берег.

За його словами, руйнування греблі позбавить чи сильно погіршить водопостачання Криму Херсонської області, значно ускладнить ситуацію у Дніпропетровській та Запорізькій областях.

Зниження рівня води у Каховському водосховищі призведе до зниження його рівня у всіх водозаборах у навколишніх регіонах. Зокрема, під загрозою буде вода каналу Каховка, який забезпечує водою окупований Бердянськ і більшість населених пунктів Запорізької області.

Зруйнувавши греблю Каховської ГЕС, окупанти усунули можливість подачі Дніпровської води до Криму.

Пояснює, що рівень води в Каховському водосховищі настільки критичний, що вода просто не дістанеться Північно-Кримського каналу.

Щоб дізнаватися новини Кривого Рогу та всієї України першими, приєднуйтесь до viber-каналу "Першого Криворізького"

Посилання скопійовано в буфер обміну