Які зміни чекають на криворіжців з 1 червня

Які зміни чекають на криворіжців з 1 червня

Фото: Перший Криворізький

Редакція “Першого Криворізького” підготувала матеріал про зміни, які чекають на криворіжців з 1 червня.

Індексація пенсій для працюючих пенсіонерів

З 1 червня близько 600 тисяч пенсіонерів отримають надбавку до пенсії. Індексація стосуватиметься громадян, які після призначення пенсії або попереднього перерахунку відпрацювали 24 місяці, або тих, у кого від попереднього перерахунку або призначення пенсії пройшло не менше двох років.

Розмір підвищення виплат індивідуальний і залежить від робочого стажу і зарплати. При цьому додаткові виплати до пенсії в червні пенсіонери отримають відразу за три місяці: квітень, травень і червень.

Справа в тому, що перерахунок був призначений ще в квітні, але Пенсійний фонд отримав потрібні для призначення доплат дані тільки в травні.


Підвищення тарифів

У червні українцям можуть підвищити тарифи на воду для населення. Відповідне рішення розглядатимуть 31 травня. Якщо його приймуть, то тарифи на водопостачання та водовідведення підвищать приблизно на 30%. Необхідність підвищення тарифів пояснюють великою вартістю відновлення енергетичної інфраструктури після обстрілів РФ.

Тарифи на газ у червні складуть 7,96 гривень за кубометр з ПДВ. Така ціна встановлена тарифним планом Нафтогазу, який діє до 1 травня 2024 року.

Тарифи на електроенергію в Україні можуть змінити найближчим часом. З 1 червня в Україні можуть ввести єдиний тариф на електроенергію для побутових споживачів на рівні 2,88 гривні за кВт/ч.цю пропозицію розгляне Кабінет Міністрів. Підвищення цін пов'язане з необхідністю відновлення системи після ракетних атак.

Нагадаємо, що на даний момент тарифи на світло залишаються на довоєнному рівні і становлять 1,44 гривні за кВт/год, якщо сім'я споживає до 250 кВт/год на місяць, і 1,68 гривні за кВт/год, якщо місячний обсяг споживання перевищує 250 кВт/год.

Національний мультитест

У червні українські випускники складатимуть Національний мультитест (НМТ), який запроваджено у 2023 році замість ЗНО. Основна сесія НМТ розпочнеться 5 червня і триватиме до 23 червня.

Додаткова сесія пройде в липні. Крім України іспит також проводитимуть для школярів-переселенців у 32 країнах світу.



Нові рейси Укрзалізниці

Укрзалізниця запустить додаткові рейси до курортних міст влітку, а також знову запустить один рейс, який перестав працювати з початком повномасштабної війни.

У червні запустять поїзд № 40/39 Запоріжжя-Солотвино. Рейс прямуватиме через Запоріжжя та Дніпро до популярних карпатських курортів - Стрий, Сколе, Свалява, Мукачево, Славське, Солотвино.

Також буде запущений новий поїзд № 148/147 Київ-Одеса, який буде їхати через Черкаси.

З 10 червня відновить роботу швидкісний потяг Київ-Дніпро-Запоріжжя, який після початку повномасштабної війни прибрали з маршруту.



Новини Укрпошти

У червні 2023 одна з послуг національного поштового оператора України стане дешевшою. Тарифи на відправку посилок у США подешевшають на 8%.

Американська пошта USPS приєдналася до коаліції 67 країн, які вже підписали угоду PRIME щодо співпраці з Укрпоштою.

Також не потрібно буде йти до відділення, щоб замовити марки, конверти. Укрпошта з 1 червня запускає продаж поштової продукції онлайн.

А з липня скасують обов’язкову наклейку марок на посилки. Оформити відправку можна буде онлайн в особистому кабінеті або мобільному додатку та одразу сплатити.


Вихідні в червні

Воєнний стан в Україні триватиме щонайменше до 18 серпня 2023, у зв’язку з чим для українців продовжить діяти низка обмежень.

У червні відзначаються два державні свята, з нагоди яких зазвичай були додаткові вихідні. Це наступний день після Трійці, що завжди припадає на неділю, та День Конституції. Але у 2023 році ці дні будуть робочими. Йдеться про 5 червня та 28 червня.

Таким чином, вихідними цього місяця будуть лише суботи та неділі – загалом 8 днів.

Потяги з Варшави

З 1 червня польська залізнична компанія SKPL запустить додаткові рейси до України: з Варшави до Рави-Руської (Львівська область).

Відправлення з вокзалу Варшава-Всходня планується о 14:00 (за місцевим часом), з Любліна – о 16:00. Прибуття до Рави-Руської – о 20:15 (за київським часом).

Іспити для водіїв

З 1 червня МВС запустить пілотний проєкт, мета якого – зробити більш прозорим процес складання водійських іспитів.

Проєкт поки що стартує у Львівській, Одеській, Вінницькій та Київській областях. А згодом може поширитися і на інші регіони.

Зміни торкнуться як теоретичної, так і практичної частини іспиту для водіїв:

  • Оновлено систему попереднього запису: наявність талонів можна буде перевірити онлайн. Отримати його можна офлайн або через е-запис.
  • Майбутні водії отримають більше інструментів для оскарження результатів іспитів.
  • У класах, де проходять теоретичні іспити, відбуватиметься фіксація на чотири відеокамери та мікрофон. “Сліпих зон” більше не буде.
  • Відбуватиметься відеофіксація в салоні автомобілів “категорії В” під час складання практичної частини іспиту. У фокусі відеокамери будуть руки та ноги як кандидата, так і екзаменатора, відбуватиметься запис розмов у салоні.

Посилання скопійовано в буфер обміну