Вулицям — імена місцевих героїв: криворіжці продовжують боротись за перейменування

Вулицям — імена місцевих героїв: криворіжці продовжують боротись за перейменування

Фото: Перший Криворізький

1kr.ua підготували сюжет, у якому хочемо показати вже досить тривалий процес боротьби рідних і близьких загиблих військових за перейменування топонімічних об'єктів Кривого Рогу на честь Героїв.

У Кривому Розі є вулиці Джохара Дудаєва, Вахи Арсанова й Героїв Вільної Ічкерії. На будинках навіть з'явились таблички з новими назвами й щонайменше меморіальна дошка на честь лідера ічкерійського визвольного руху Джохара Дудаєва.

Така увага до ічкерійських героїв у міському просторі Кривого Рогу викликає питання у рідних і близьких загиблих військових, адже Криворізька міська рада відмовляє у петиціях про перейменуванні топонімів на честь полеглих Героїв.

Депутатка від "Сили людей" Наталя Шишка говорить:

- Рік тому, коли процес масового перейменування за народною
ініціативою тільки розпочинався, міською робочою групою з питань перейменування об?єктів топоніміки було визначено, що перейменуванню підлягають 400 вулиць. З них майже 200 перейменовано. Тобто, на сьогодні підлягають перейменуванню ще 200.


Наприкінці квітня близькі загиблих військових з Кривого Рогу біля входу у Парк Героїв створили "стихійний меморіал", встановивши понад 200 прапорців з іменами тих, хто загинув на війні проти Росії.

Нещодавно прапорці зникли на два дні. Рідні та друзі полеглих, які встановлювали меморіал, а також небайдужі містяни і медіа створили розголос у соціальних мережах. На ранок після цього прапорці повернули на місце, а в Департаменті розвитку інфраструктури пояснили зникнення прапорців плановим покосом трави.

У суботу, 13 травня, спільнота "Місто Героїв", організаторами якої є родичі загиблих, ініціювала мирну акцію у Парку Героїв. Там зібрались кількадесят мешканців Кривого Рогу. Акцію присвятили перейменуванню вулиць міста на честь місцевих Героїв — військових, лікарів, митців. Рідні і близькі загиблих розповідали містянам про здобутки у мирному і військовому житті Олексія Різниченка, Олега Основи, Миколи Бондаренка, Єгора Біркуна, Дмитра Стельмаха, Дениса Комара та інших.

Про загиблих Героїв ми пишемо у розділі про історію міста. Якщо ви хотіли б створити матеріал про близьку вам людину, яка загинула на війні з Росією, напишіть нам у будь-яку з соцмереж або чат-бот.

Про історію боротьби за звучання імен загиблих військових у міському просторі Кривого Рогу дивіться у відео:


Відео: Даніїл Токмаков

Посилання скопійовано в буфер обміну