В Україні за рік здорожчали продукти: що зросло у ціні

В Україні за рік здорожчали продукти: що зросло у ціні

Фото: Pixabay

Протягом року, з лютого 2022 року, продукти харчування в Україні подорожчали на 31,5 %. При чому ціни на продукти харчування вже у березні зросли на 6,4%, порівняно з лютим. До червня 2022 року вартість продуктів продовжувала зростати випереджаючими темпами, у порівнянні з 2021 роком.

Про це повідомляє директор Національного наукового центру "Інститут аграрної економіки", академік НААН Юрій Лупенко.

У березні проти лютого 2023 року ціни на продукти харчування зросли на 2,3 %, зокрема здорожчали:

  • овочі – на 17,3 %;
  • яйця – на 1,8 %;
  • сир і м’який сир – на 1 %.

Ціни на інші продукти зросли менше, ніж на 1 %, а на олію соняшникову та хліб і хлібопродукти навіть зменшилися.

Загалом, тенденція зростання цін в 2023 року порівняно з відповідними місяцями 2022 року виглядає так:

  • у березні 2023 ціни зросли на 26,5 %;
  • у лютому – на 31,5 %
  • у січні – на 32,8 %.
Тобто, у березні 2023 року продовжилося сповільнення темпів зростання споживчих цін на продукти харчування.

У лютому 2023 року порівняно з січнем того ж року зменшилися ціни на такі продукти:

  • яйця – на 1,9 %,
  • олія соняшникова на 0,4 %
  • інші їстівні тваринні жири на 1,5 %).

У березні зменшення цін відбулося по цінах на такі продукти:

  • олія соняшникова на 0,7 %,
  • інші їстівні тваринні жири, а також хліб та хлібопродукти на 0,1 %.


Гальмування споживчих цін на продукти харчування відбувається вже протягом п’яти місяців після піку у жовтні 2022 року, коли їх зростання проти відповідного місяця 2021 року досягло 36,1 %.

Тенденція зменшення цін проти попереднього місяця намітилася у листопаді 2022 року – на 0,5 % проти 4,2 % у жовтні проти вересня. Втім, з початку 2023 року цей тренд змінився на зростаючий: у січні–лютому – на 1,4-1,5 %, у березні – на 2,3 %.

«Враховуючи тенденції минулих років, включаючи і воєнний 2022 рік, а також прогнози щодо обсягів виробництва та споживання на 2023 рік, можна очікувати сповільнення зростання і, навіть, зниження середніх споживчих цін на окремі продукти харчування по мірі надходження продукції нового врожаю», – підсумував Юрій Лупенко.

Якщо ви прочитали цю новину, то пропонуємо пройти невелике опитування, результати якого допоможуть редакції та сайту «Перший Криворізький» стати краще для вас.

Щоб дізнаватися новини Кривого Рогу та всієї України першими, приєднуйтесь до viber-каналу "Першого Криворізького"

Посилання скопійовано в буфер обміну