На нього не діє ворожий РЕБ: у Кривому Розі розробили розвідувальний ударний дрон

На нього не діє ворожий РЕБ: у Кривому Розі розробили розвідувальний ударний дрон

Фото: Перший Криворізький

Михайло Дронов — харків'янин, який приїхав до Кривого Рогу в евакуацію у березні минулого року, розробив розвідувальний ударний дрон для Збройних Сил України. Дрон літає на 30 кілометрів в режимі бомбардувальника і на 50 кілометрів — як камікадзе. Підняти він може 3,5 кілограми вибухівки, собівартість комплексу — 16 тисяч доларів.

Основна перевага комплексу: його дуже легко масштабувати.

- Я можу вам дати літак, інструкцію, і перший ви, може, зробите не дуже добре, але другий вже зробите ідеально, — каже розробник Михайло Дронов. — Нещодавно я відправив розрахунок на виготовлення тисячі літаків на місяць. Чи багато це? Скажемо так, це більше, ніж всі виробники можуть виробляти зараз. Планую їхати на випробування до Міністерства Оборони із завершеним виробом.

Про розробника

Михайло Дронов (це справжнє прізвище винахідника) родом із Харкова, переїхав до Кривого Рогу минулого року в евакуацію. Михайло закінчив Харківський авіаційний інститут, займався авіамоделізмом з дитинства. У 1994 році Дронов навіть був чемпіоном світу з авіамодельного спорту серед юніорів. У дорослому житті харків'янин був приватним підприємцем та займався торгівлею. Зараз Михайло живе у Кривому Розі, його сім'я нині у Німеччині. Бізнес Михайла, який знаходився у Харкові, майже повністю зруйнований внаслідок бойових дій. У березні 2022 року, Михайло спочатку займався волонтерською діяльністю, а потім вирішив повернутись до авіамоделізму.

Танки, пушки — це чудово, але воно все працює, закінчується і дуже важко відновлюється. А безпілотники доволі просто відновлювати, — каже розробник.



Про проєкт SkyNetUa

SkyNetUa — багатофункціональний розвідувальний ударний безпілотник розробки Михайла Дронова. Це "багаторазовий камікадзе" — спершу розроблений як камікадзе, але для здешевлення та більшої ефективності додана функція скидання. Дрон може працювати як камікадзе або бомбардувальник. Канал зв'язку дозволяє керувати ним на відстані 50 кілометрів. На останніх випробуваннях дрон підняв три з половиною кілограми.

Висота скидання, за словами розробника, може бути якою завгодно, — це вже залежить від умов і того, як оператор бачить ситуацію на полі бою, 200 метрів буде достатньо. Літак рухається зі швидкістю 90-100 кілометрів на годину, має електричний двигун.




Комплекс складається з наземної станції і мінімум двох літаків. Один з літаків використовується як літак-ретранслятор. Канал зв'язку забезпечує зв'язок на 25 кілометрів, а за рахунок того, що можна ретранслювати це, дальність збільшується до 50 кілометрів. Для запуску потрібні дві людини: один — пілот, а інший — помічник пілота, який запускає літаки, озброює їх, встановлює вибухівку.

Приблизна розрахункова витривалість: дві години у літака-розвідника, тож він може подолати 120-150 кілометрів за цей проміжок часу.



На літаках встановлена камера. Вона має десятикратне оптичне збільшення і восьмикратне цифрове. Літаки мають захищений канал зв'язку.

Літак може нести кумулятивні боєприпаси, загальновійськові, наприклад, гранату від гранатомета РПГ-7, або фугасні, такі як міна 82, або термобаричні.

Комплекс SkyNetUa має цифровий захищений канал зв'язку та керування, який не може бути придушений ворожими засобами радіоелектронної боротьби, що засвідчили експерти з Міноборони.

Він доволі маневровий, не такий, як квадракоптер, наприклад, але все одно, — може працювати по рухомих цілях, і за рахунок функції ретрансляції сигналу, може знижуватися доволі низько і працювати на невеликій висоті, — говорить Михайло.

Плани на майбутнє


Я завершив розробку комплексу, мені залишилось доробити наземну станцію керування, — каже розробник. — Готова станція коштує 6 тисяч доларів, — у мене немає 6 тисяч доларів. Я її роблю самостійно, але все одно потрібно десь 2 тисячі доларів. Роблю все за свої гроші, тому що пошук донорів займає дуже багато часу.

На сьогодні Михайло основну роботу по розробці виконує самостійно, також йому допомагають друзі, у яких є виробничі приміщення та необхідне обладнання, але все одно в команду не вистасає програміста та спеціаліста з електроніки, які погодились би працювати на волонтерських засадах.

Нещодавно Михайло відправив розрахунок на виготовлення тисячі літаків на місяць. Він збирається їхати на випробування до Міністерства Оборони із завершеним вже виробом. Тоді вже Михайло планує переходити до серійного виробництва безпілотників на замовлення Міноборони.




Підтримайте розробника унікального безпілотника донатом


ПриватБанк: 4149 6293 5359 6372

Монобанка

Реквізити благодійного фонду Ukraine24:
Найменування отримувача: БФ ЮКРЕЙН 24 БОКод отримувача: 45025271
Рахунок в форматі відповідно до стандарту IBAN: UA503052990000026002030405438
Назва банку: АТ КБ "ПРИВАТБАНК"


Відео: Даніїл Токмаков

Посилання скопійовано в буфер обміну