Що не так із положенням про перейменування, яке розробляють чиновники у Кривому Розі

Що не так із положенням про перейменування, яке розробляють чиновники у Кривому Розі

Фото: Перший Криворізький

Активісти криворізького проєкту «Місто Героїв» поділились з 1kr.ua проєктом положення про перейменування об'єктів на честь загиблих захисників України. Його мають розглянути та прийняти 28 квітня під час пленарного засідання сесії міської ради. Розбираємо, що з ним не так, на суб'єктивну думку редакції.

Катерина Станкевич — криворожанка, сестра загиблого військового медика з Кривого Рогу Олексія Різниченка. Коли криворізька влада відмовилась підтримати петицію про перейменування вулиці на честь загиблого Різниченка, Катерина створила спільноту з іншими родичами загиблих, яким також відмовили у перейменуванні. Проєкт дістав назву «Місто Героїв». Нещодавно людина, яка бажає залишитись анонімною, поділилась з активістами проєктом положення про перейменування.

Ознайомитись з ним можна нижче.




Що не так?


1) Документ регулює перейменування виключно на честь загиблих захисників України. Тобто не зрозуміла сама система перейменування й найменування топонімічних об'єктів міста.

Нагадаємо, кілька днів тому Володимир Зеленський підписав закон "Про географічні назви", який забороняє надавати географічним об'єктам назви, пов'язані з Росією та її діячами. Проєкт положення про перейменування, який ми бачимо вище, вузькоспрямований і не пояснює те, як будуть перейменовуватися об’єкти за новим законом.

2) У документі вказаний перелік нагород, які повинна мати особа, щоб на її честь перейменували "геонім".

Документ не говорить про перейменування на честь особи, яка не отримувала перелічених нагород, але, наприклад, мала значні досягнення у професійному житті до військової служби, чи займалась суспільно корисною працею, чи мала якісь інші здобутки. Цей перелік необхідних нагород унеможливлює винесення будь-чиїх звернень про перейменування на розгляд міськради. Таким чином, навіть якщо петиція про перейменування на честь загиблого захисника набере необхідну кількість голосів, але цей загиблий військовий не отримав нагород зі списку, петиція не може бути підтримана.

Так само з проєкту положення не зрозуміло, чи має людина, на честь якої хотіли б перейменувати об'єкт, мати одну з цих нагород чи всі нагороди зі списку.
В документі мова йде про:
  • звання Героя України;
  • орден Богдана Хмельницького I, II, III ступенів;
  • орден за мужність I, II, III ступенів.

3) Якщо всі умови дотримані, міська рада все одно має право не підтримати петицію. Згідно з положенням, міська рада не забов'язана повідомляти причину відмови. Алгоритму дій у такому випадку теж не передбачено.

4) Згідно з документом, автора звернення не поінформують про причини його відхилення. Алгоритму подальших дій в такому випадку також не передбачено.

5) У документі фігурує термін "геонім". Геонім — топонім містобудівних об'єктів, спільне поняття для назв вулиць, майданів, ліній, алей, бульварів, доріг, набережних, провулків, проспектів, проїздів тощо, тобто для названих містобудівних об'єктів, що забезпечують транспортні та пішохідні зв'язки між житловими районами, а також між житловими районами і промисловими зонами, громадськими центрами, кварталами. Про перейменування яких саме геонімів йдеться у документі, наразі залишається незрозумілим.

Головне, на думку редакції, що створення та прийняття такого документа все одно не вирішує комплексного питання створення міського топонімічного ансамблю. Тобто, за яким алгоритмом приймається рішення про перейменування так званих "геонімів" на честь художників, спортсменів, інших діячів? Якщо у місті запланують збудувати вулицю — яким чином і хто визначитиме на честь кого чи чого її назвуть? Закликаємо громадськість до подальшої дискусії.

Редактор: Софія Скиба

Посилання скопійовано в буфер обміну