Що покласти у великодній кошик: символічні значення продуктів

Що покласти у великодній кошик: символічні значення продуктів

Фото: Pixabay

16 квітня українці святкуватимуть Великдень. Зазвичай до нього готують великодній кошик, в якому мають бути певні продукти, які мають символічне значення.

Святкову корзину прикрашають зеленню, вкривають вишитим рушником і освячують в церкві. Ставлять в неї ще свічку - символ Христа, який став «світлом для світу».

Зазвичай у великодній кошик кладуть паску, сир або масло, м'ясо, яйця, хрін та сіль. Кожен з них має символічне значення.

Паска або бабка – солодкий, випечений з родзинками хліб. Він символізує Христа, який приніс себе у жертву. Це символ вічного життя. Зазвичай їх випікають у Чистий четвер або в суботу. За традицією пасок роблять багато, щоб вистачило на всі святкові дні та щоб пригостити друзів. Одна паску, саму велику, кладуть у кошик та несуть святити до церкви.

Сир та масло є символами жертовності Бога та його опіки над нами. Вони створені не людиною, а подаровані людям природою.

М'ясні страви (шинка, ковбаса) символізують традицію Старозавітньої Пасхи споживати жертовне ягня. Це прообраз Ісуса Христа, який своєю жертвою відкупив наші гріхи та врятував від влади смерті.

Яйця – символ вічного життя. Їх заздалегідь прикрашають, роблячи писанки, крашанки або крапанки. За традицією фарбують яйця в Страсну п'ятницю.

Хрін має укріпити людину в боротьбі з гріхами.

Сіль же символізує повноту та достаток. Їжа без солі буде неповною і недосконалою. Сіль її доповнює та збагачує смак.

Читайте також: Де освятити паски у Кривому Розі: адреси храмів

Щоб дізнаватися новини Кривого Рогу та всієї України першими, приєднуйтесь до viber-каналу "Першого Криворізького"

Посилання скопійовано в буфер обміну