ТОП-5 порад, щоб зробити Великдень більш екологічним

ТОП-5 порад, щоб зробити Великдень більш екологічним

Фото: Перший Криворізький

Цього тижня віряни України святкують Великдень, який у 2023 році припав на 16 квітня. У магазинах вже повно тематичних товарів, значна частина яких після свята перетвориться на звичайне сміття, з яким в Україні й до свята були проблеми. Тому редакція «Першого Криворізького» у матеріалі підготувала корисні поради, які допоможуть зменшити кількість відходів та сміття у Великдень.

Що нам загрожує, якщо ми не будемо перейматися за кількість сміття

Великдень — свято, яке об'єднує людей. Та разом зі святковим настроєм будь-яке свято приносить і більшу кількість сміття. Наприклад, в США під час свят викидають на 25% більше сміття, ніж в будь-які інші дні. В Україні такі підрахунки зробити важко, але відомо, що кожен українець продукує щонайменше 300 кілограмів сміття на рік. За даними Міністерства охорони довкілля, в Україні щорічно утворюється пів мільярда тонн відходів, понад 90% з них відправляються просто на звалища.

А Кривий Ріг, як і інші міста України, ризикує «потонути у власному смітті». У місті офіційно працюють два полігони для сміття, які знаходяться у Саксаганському та Центрально-Міському районах. Їх площа, за даними чиновників, складає 23,8 та 7,5 гектара, але у кадастровій карті ці площі дещо менші — 23,7 та 7,4 гектара.

Саме тому бути свідомим та пам'ятати про відходи радимо кожного дня. Це неабияк важливо для довкілля та нашого майбутнього, особливо коли майже третина території України вважається і без сміття небезпечною через міни, обстріли та окупацію російською армією.

Що робити, щоб Великдень був більш екологічним


Порада №1


Почнемо з простого — великодні яйця, які здаються доволі органічними. Але цього зовсім не можна сказати про термоплівки для яєць, які останнім часом є дуже популярними на Великдень, і які не підлягають переробленню.

Прикрасити яйця можна й природними барвниками — лушпиння цибулі, березового листя, соки овочів. Також можна скористатися технікою «декупаж». Для цього знадобляться варені білі яйця та різноманітні столові серветки з тематичними великодніми малюнками.


Порада №2


Якщо ви вирішили святити яйця та паски у церкві, замість того, щоб купувати готовий пасхальний кошик, ви можете зробити свій власний. Сплести його з лози чи паперових трубочок, зшити або пристосувати для цього дитяче відерце чи навіть красиву каструлю та дозволити дітям їх прикрасити.


Порада №3


Є таке правило, що відходи утворюють вже тоді, коли ви їх купили, тому радимо організованіше підходити до покупок потрібних продуктів для святкового столу. Перед походом за продуктами, складіть детальний список, щоб точно знати, що купувати. А замість того, щоб віддавати свої гроші великій мережі магазинів, подумайте про те, щоб купити меншу кількість високоякісного м'яса, овочів та інших продуктів на фермерському ринку або безпосередньо у фермерів, щоб підтримати місцеву економіку.

Порада №4


Скоротити кількість харчових відходів допоможе й екологічна подача порцій за святковим столом. Адже значна частина харчових відходів, які ми створюємо, потрапляє у смітник просто з наших тарілок. Коли ви накладаєте домашнім чи гостям великі порції, марна їжа стає неминучою. Натомість дозвольте гостям самим обслуговувати себе. Краще повернутися до страви, що сподобалася, ще раз, ніж викинути у сміття те, що "не влізло".

Порада №5


Великодній тиждень — це не тільки свято з пасками та походом до церкви, але і час поминання покійних. Штучні квіти та вінки виготовляють з найдешевших джерел сировини — пластику та барвників. Під дією кліматичних чинників та сонця ці матеріали виділяють сполуки свинцю та токсичні речовини, зокрема діоксин, що є потужним канцерогеном. Коли ми приносимо ці речі на могили, ми забруднюємо землю та атмосферу. Іноді штучні вінки та квіти, що залишилися з минулого року, просто спалюють. Цією отрутою ми потім дихаємо.


Посилання скопійовано в буфер обміну