Що зміниться для криворіжців з 1 квітня

Що зміниться для криворіжців з 1 квітня

Фото: Перший Криворізький

Редакція “Першого Криворізького” підготувала матеріал про зміни, які чекають на криворіжців з 1 квітня.

Перерахунок пенсій

З 1 квітня в Україні відбудеться щорічний перерахунок пенсій для пенсіонерів Кривого Рогу, які працюють. Цей рік не буде винятком — пенсіонери, що продовжують працювати, отримають збільшені виплати.

Про це повідомила перша заступниця міністра соціальної політики Дарія Марчак в ефірі національного телемарафону.

Заплановано перерахунок пенсій для пенсіонерів, що працюють, але мова йде саме про перерахунок, а не про індексацію. Індексація — це інструмент підвищення доходу найменш захищеній категорії громадян, яка не має зазвичай вже інших джерел доходу, крім пенсій, які сплачуються від держави.

На відміну від них ті пенсіонери, які ще працюють, мають додаткове джерело надходжень у вигляді заробітної плати, і це дозволяє краще самостійно себе забезпечувати.

Перерахунок здійснюється з урахуванням того трудового стажу, який пенсіонери отримали, починаючи з попереднього перерахунку таких пенсій.

На Дніпропетровщині розпочинається нерестова заборона на вилов риби

З 1 квітня на Дніпропетровщині, у тому числі й Кривому Розі, починає діяти нерестова заборона на вилов риби. Тривалість заборони відрізнятиметься залежно від водойми.

Про це йдеться на сайті Дніпропетровського рибоохоронного патруля.

У Кам'янському та інших водосховищах заборона триватиме з 1 квітня по 9 червня, у Дніпровському водосховищі – з 5 квітня по 18 червня, у Каховському водосховищі – з 10 квітня по 18 червня.

На всіх річках та їх кореневих водах (руслах річок з усіма діючими рукавами, затоками, затонами) в межах Дніпропетровської області – з 01 квітня по 20 травня, а у придаткових водоймах – з 01 квітня по 30 червня.

Рибалити можна з берега за межами нерестовищ (межі визначені у наказі). Забороняється здійснення будь-якого іншого способу вилову, в тому числі, з перевищенням дозволеної добової норми вилову – 3 кілограми та 1 штука.

Штрафи за порушення нерестових заборон становлять до 680 гривень. За кожну виловлену рибину – від 1588 до 5117 гривень. Якщо збитки завеликі, винуватцям загрожує позбавлення волі на строк до 3 років.

Зміниться графік відвідування оранжереї Криворізького ботсаду

З 1 квітня змінюється графік роботи оранжереї Криворізького ботанічного саду.

Таку інформацію розмістили на сторінці ботсаду у соцмережі.

Раніше він працював без вихідних, проте з 1 квітня відвідати його можна буде лише по буднях. Відвідати оранжерею Криворізького ботсаду можна з понеділка по п’ятницю з 08:00 до 15:00. Ціна квитка складає 50 гривень.

Вхід зі сторони мікрорайону Даманський на вулиці Маршака, 50. Доїхати до ботанічного саду можна громадським транспортом: автобус №228; маршрутки №231, №54, №83; тролейбуси №18, №16, №15.

Нова форма податкової накладної

З 1 квітня 2023 року набуде чинності наказ Міністерства фінансів України від 28 грудня 2022 року № 463 “Про внесення змін до деяких нормативно-правових актів Міністерства фінансів України”.

Відповідно до наказу Мінфіну у новій редакції, зокрема, затверджено форми:

  • податкової накладної;
  • податкової декларації з податку на додану вартість;
  • уточнюючого розрахунку податкових зобов'язань з податку на додану вартість.
Державна податкова служба зазначила, що застосування нових форм, затверджених наказом Мінфіну № 463, починається з:

  • 1 квітня 2023 року — для податкових накладних та розрахунків коригування кількісних та вартісних показників до податкових накладних, які з вказаного періоду платники зобов'язані реєструвати в Єдиному реєстрі податкових накладних (у тому числі і податкові накладні та розрахунки коригування кількісних та вартісних показників до таких накладних, які складені до 01.04.2023 та не зареєстровані в Єдиному реєстрі податкових накладних);
  • з 1 травня 2023 року — для податкової декларації з податку на додану вартість, тобто яка подається починаючи із звітного (податкового) періоду за квітень 2023 року.
Також, починаючи з 1 травня 2023 року, за новою формою подається уточнюючий розрахунок податкових зобов'язань з податку на додану вартість у зв'язку з виправленням самостійно виявлених помилок.

Продовження пільгових тарифів на світло

З 1 квітня в Україні мав закінчитися спеціальний період з пільговими цінами на електроенергією, однак прем'єр-міністр України Денис Шмигаль наголосив, що такий період продовжать ще на місяць.

“1 квітня у нас мав закінчитися спеціальний період із пільговими цінами на електроенергію. Тому сьогодні Уряд ухвалює рішення про його продовження. Механізм покладеного спеціального обов’язку продовжить діяти до 30 квітня цього року. Тобто ціна на електроенергію, як ми й обіцяли, до кінця опалювального сезону залишиться без змін”,
— розповів Шмигаль.

Наразі для домогосподарств в Україні встановлені такі тарифи на електроенергію:

  • якщо щомісячне споживання складає менше 250 кіловат-годину, то тариф становить 1,44 гривні;
  • якщо понад 250 кіловатів – 1,68 гривні.

В Україні запускають нове покоління системи електронних платежів

Нове покоління системи електронних платежів (СЕП) запрацює з 1 квітня 2023 року. Воно працюватиме на базі міжнародного стандарту ISO 20022 та в цілодобовому режимі (24/7).

Про це повідомляє прес-служба НБУ.

За даними прес-служби, Національний банк України врегулював питання виконання міжбанківських платіжних операцій в національній валюті. Документ набирає чинності з 01 квітня 2023 року, крім норми про обов’язкове зараховування коштів за платіжною операцією на рахунок отримувача протягом години, яка діятиме з 1 квітня 2024 року.

НБУ, зокрема, встановив, що:

  • стандарт ISO 20022 уніфікує платіжні документи, створює єдині принципи для їх заповнення і оброблення, розширює додатковою інформацією реквізитний склад платіжної інструкції, що дає можливість забезпечити автоматизацію платіжних операцій та підвищити рівень обслуговування клієнтів;
  • цілодобовий режим роботи СЕП передбачає виконання міжбанківських платіжних операцій без призупинення роботи цієї системи та миттєвий перехід від поточного до наступного календарного дня. Сума виконаної платіжної інструкції відображатиметься за рахунком учасника СЕП датою того календарного дня, в якій вона проведена через СЕП.
Раніше планувалося, що нове покоління системи електронних платежів Національного банку України (СЕП) запрацює в цілодобовому режимі (24/7) з 20 серпня 2022 року.

Посилання скопійовано в буфер обміну