Як криворіжці допомагали протистояти російський агресії

Як криворіжці допомагали протистояти російський агресії

Фото: Перший Криворізький

У перший день повномасштабного вторгнення мешканці Кривого Рогу стали на захист свого міста і країни. Біля штабу ТрО утворилась довжелезна черга з чоловіків, які хотіли боронити свою землю. У військомати пішли десятки добровольців.

Інші містяни та містянки наповнювали мішки піском, аби будувати та укріплювати блок-пости. Сотні мешканців та мешканок збирали та наповнювали пляшки бандера-смузі — запальною сумішшю, щоб зупиняти ворога. У декількох місцях Кривого Рогу почали плести маскувальні сітки. Активізувались досвідчені та з’явились нові волонтерки та волонтери.



Вони збирали теплі речі бійцям, возили їжу на блок-пости та у лікарні хворим бійцям, збирали гроші та купували рації, тепловізори, прибори нічного бачення, допомагали переселенцям.

Підключився до волонтерства і місцевий малий бізнес.

Майстриня з пошиву суконь Світлана Тарасова перетворила своє ательє на цех з виготовлення плитоносок та розвантажувальних жилетів.


Власниця магазину лакофарбової продукції Людмила повернулась з сином зі Словаччини і почала збирати і безкоштовно віддавати інструменти, рукавиці, фарбу в балонах, мастильні матеріали, гроші на закупівлю харчів військовим з криворізької частини.


Співвласник екіпірувального центру для туристів Кирило Тохтамиш допомагав знаходити військовим спорядження: спальники, каремати, рукавиці, інші необхідні речі. Також Кирило безкоштовно збирає і ремонтує велосипеди для переселенців.


Криворізький тату-салон допомагає родинам переселенців із маленькими і новонародженими дітьми.


Медцентр Первинка організував для криворіжців безоплатні курси першої медичної та психологічної допомоги.


Криворізькі винахідники також переналаштувались на потреби захисників. Валерій Бризгалов розробив міношукачі, баггі та дрон-камікадзе. Своїми розробками він поділився з волонтерами і у місті почали виготовляти баггі — маленькі та швидкі автівки для військових.


Студент-фізик Данило Гончар розробив та разом з друзями почав виготовляти димові шашки для ЗСУ.

Андрій Кротов, електронік-ентузіаст виготовляє з відпрацьованих електронних цигарок потужні павербанки для старлінків, рацій, ноутбуків та іншого приладдя.


Криворіжці самі облаштували бомбосховища, обладнали їх усім необхідним. Нині там проводять благодійні концерти та вечори. Проте, такі концерти та інші культурні заходи проходять не лише у бомбосховищах, а й у нічних клубах, кав’ярнях та художніх галереях.

Влаштовують їх гумористи та креативники з “Безпечного вечора”, молодіжне об’єднання “Генератор”, угрупування “Poroda”.



Працюють на перемогу навіть криворізькі діти. Так, 7-річна Злата Решотка влаштувала благодійну виставку, виручені кошти передала у відомі фонди, а 9-річна Мілана Агеєнко виготовляла і продавала льодяники, щоб придбати автівку підрозділу свого хрещеного.




Всі ці історії та багато інших можна прочитати у проєкті “Першого Криворізького” “Працюю на перемогу”.

Згадуючи цей рік і титанічну працю криворіжців, не сумніваєшся в перемозі України, адже інакше просто не може бути.

Фото: Даніїл Токмаков

Відео: Даніїл Токмаков

Редактор: Тетяна Корник

Посилання скопійовано в буфер обміну