Рік повномасштабної війни: хронологія боротьби та спротиву (частина 1)

Рік повномасштабної війни: хронологія боротьби та спротиву (частина 1)

Фото: Перший Криворізький

24 лютого виповнюється 365 днів від початку злочинного повномасштабного вторгнення Російської Федерації в Україну.

Цей напад — частина загарбницької війни, яку Росія розпочала проти України 9 років тому з окупації Криму у 2014 році.

Редакція “Першого Криворізького” зібрала хронологію подій важкого та водночас стійкого йта мужнього року української боротьби та спротиву.

Лютий 2022 року

24 лютого 2022 року близько 4-ї години президент РФ Володимир Путін оголосив про початок «спеціальної воєнної операції», метою якої він назвав «демілітаризацію і денацифікацію України».

За декілька хвилин російські ракети атакували українські аеродроми та військові об’єкти по всій Україні, у тому числі кілька вибухів пролунали у Кривому Розі. Почалося відкрите збройне вторгнення росіян із території Білорусі та тимчасово окупованого Криму. Російсько-українська війна, розпочата РФ у 2014-му, перейшла в нову фазу.

Того ж дня Президент України Володимир Зеленський записав відеозвернення через напад Росії та оголосив про введення воєнного стану та розірвання дипломатичних відносин із РФ.

"Вранці президент Путін оголосив проведення спеціальної військової операції на Донбасі. Росія здійснила удари по нашій військовій інфраструктурі та по наших прикордонниках, прикордонних загонах. У багатьох містах України було чутно вибухи. Ми вводимо воєнний стан на всій території нашої держави", – оголосив він.

Відео 24 каналу.

Також Зеленський віддав розпорядження про повну мобілізацію українських військових на 90 днів. Він повідомив, що всім українським чоловікам віком від 18 до 60 років заборонено виїжджати за межі країни.

До середини ранку 25 лютого російські війська та бронетехніки досягли північного району Києва, після чого український уряд закликав громадян готувати коктейлі Молотова.


Українці готують коктейлі Молотова
Вже 28 лютого Маріуполь у Донецькій області був оточений російськими військами та постійно обстрілювався. Також було обстріляно місто Сєвєродонецьк, діючий адміністративний центр Луганської області, внаслідок чого, одна людина постраждала, кілька поранених, прорваний газопровід.

Початковий раунд мирних переговорів між Україною та Росією завершився без рішення.

Березень 2022 року

За перші п'ять днів наступу ворог захопив великі території: Приазов'я від Херсона до Маріуполя і Василівки, північні райони Київщини, Луганщини, Харківщини, Чернігівщини, майже всю Сумщину і атакував і обстрілював Київ, Харків, Чернігів, Суми, над якими нависла загроза оточення.

В цілому ворог знизив темпи наступу, але все ще продовжував атакувати наступати в деяких напрямках. Агресори відчували труднощі з паливом і боєприпасами.

У Бучі, Гостомелі, Новій Басані окупанти грабували та мародерили.

Європарламент рекомендував надати Україні статус кандидата на вступ до ЄС.

Вранці 1 березня російська ракета вразила майдан Свободи в центрі Харкова, детонувавши перед адміністративною будівлею Харківської області. Щонайменше 10 людей загинули.



Ввечері в Київську телевежу вдарила ракета, тоді загинуло п'ятеро людей та вийшла з ладу частина державного мовлення.



Також 1 березня Російські війська трьома колонами зайшли до Тростянця. Вони повністю оточили Маріуполь, який боронили у тому числі криворіжці. Частина військовослужбовців донині лишається в полоні.

2 березня — під Києвом тимчасово вибили ворога з Макарова.

3 березня у Біловезькій Пущі відбувся 2-й раунд російсько-українських переговорів. 7 березня — відбувся 3-й раунд російсько-українських переговорів щодо перемир'я.

9 березня російська армія завдала авіаудару по лікарні в Маріуполі, який припав на пологове відділення. Тоді загинули троє людей, серед яких одна дитина, ще 17 постраждали.


Фото: BBC News Україна

16 березня ворог активно атакує обложений Маріуполь. Зафіксовано повітряні удари по прифронтових містах, зокрема, в Маріуполі скинуто потужну авіабомбу на драматичний театр, в якому переховувались сотні цивільних, значна частина яких загинула.

20 березня близько 23:00 київський торговий центр «Ретровіль» у Подільському районі був вражений російською ракетою «Калібр». Росіяни стверджували, намагаючись виправдати удар, що у торговому центрі зберігалася техніка українських військ. Внаслідок теракту загинули щонайменше 8 людей.




26 березня РФ завдала ракетного удару по нафтобазі у Львові.


Фото: ДСНС

27 березня окупанти завдали ракетного удару по нафтобазі у Луцьку.

Ірпінь, Буча, Гостомель стали форпостом Києва – бої у цьому трикутнику тривали цілий місяць. Першим звільнили Ірпінь – 28 березня.

29 березня 2022 року близько 08:45 під час боїв за Миколаїв армія РФ обстріляла будівлі Миколаївської обласної державної адміністрації.

Нападники випустили по будівлі ракету, приліт якої відзняла камера відеоспостереження. Ракетний удар наполовину зруйнував будівлю, залишивши велику дірку в центральній частині ОДА. Загинуло 37 осіб.


Фото: Суспільне

Квітень 2022 року

1 квітня стало відомо про звільнення від окупантів Бучі та Гостомеля. Того ж дня російські війська взяли під контроль місто Ізюм.

2 квітня у тільки-но звільнених населених пунктах Київщини, зокрема, в Бучі, українські військові та правоохоронці виявили сотні тіл цивільних, розстріляних окупантами . Пізніше ці факти російського звірства назвуть Бучанською різаниною, або геноцидом у Бучі.

Вранці 8 квітня московські загарбники завдали ракетного удару Точкою-У по привокзальній площі Краматорська, де близько 4 тисяч людей, переважно жінок і дітей, чекали на евакуаційний потяг. Попередньо офіційно поліція повідомляла, що загинуло 59 осіб (серед них 7 дітей), 114 поранено.

В Маріуполі під українським контролем залишалися Приморський район, частина Лівобережного в районі заводу “Азовсталь”, узбережжя від Азовсталі до порту, сам порт та території заводів. На кінець місяця захисники Маріуполя опинилися заблокованими на заводі «Азовсталь».

11 квітня Україна починає відновлювати контроль за державним кордоном у Київській, Чернігівській та Сумській областях.

13 квітня в результаті влучання двома ракетами БРК «Нептун» біля острова Зміїний ввечері загорівся, а наступного дня при буксируванні затонув флагман ЧФ РФ — крейсер «Москва».

Продовжуються бої та бомбардування в оточеному Маріуполі. В місті залишаються близько 120 000 мешканців. На підконтрольну частину України з міста виїхало приблизно 150 тисяч людей. У населених пунктах навколо Маріуполя ще близько 60 000 людей чекають на евакуацію.


Оточений металургійний комбінат «Азовсталь» — останній бастіон України в Маріуполі.

17 квітня — вуличні бої у Кремінній і втрата міста, 27 квітня — звільнення трьох сіл на Миколаївщині — Широкого, Новопетрівки і Любине на захід від Снігурівки.

Травень 2022 року

На початку травня ЗСУ переходять в контрнаступ Харківській області ( де відновлено контроль над низкою населених пунктів на північ від Харкова),водночас росіяни переміщують основні свої зусилля на Луганський напрямок, де в районі Попасної, Кремінної, Лимана, Сєвєродонецька та Торського тривають запеклі бої.

3 травня Росія випустила 18 ракет по залізничній інфраструктурі у Львові, Кіровоградській (Долинське), Київської, Вінницькій, Дніпропетровській (Кам'янське), Закарпатській (Воловець), Одеській (Арциз) областях.

4 травня у Маріуполі російські окупанти прорвались на територію Азовсталі, продовжують завдавати авіаційних ударів та здійснюють вогневе ураження заводу.

6 травня голова ОВА Харківської області Олег Синєгубов повідомив про численні обстріли, один з яких спричинив пожежу, яка знищила Літературно-меморіальний музей Григорія Сковороди.


Будинок-музей Г.Сковороди, знищений російським обстрілом
Повідомлено, що з підвалів «Азовсталі» станом на 7 травня вдалося евакуювати до с. Безіменне всіх дітей, жінок і старих — всього біля 300 осіб.

9 травня Президент США Джо Байден підписав закон про ленд-ліз для України.

Ленд-ліз це політика, згідно з якою Сполучені Штати Америки постачають своїм союзникам боєприпаси, техніку, продовольство, стратегічну сировину, включаючи нафтопродукти та матеріальні засоби.

Того ж дня росіяни вдарили ракетами по Одесі.



На початку травня росіяни намагалися знову закріпитися на острові Зміїний, розмістити там засоби протиповітрної оборони.

З 16 по 20 травня останні захисники Маріуполя вийшли з Азовсталі і потрапили у полон. 26 травня окупанти закріпилися в Лимані. 29 травня почався контрнаступ ЗСУ в Херсонській області в районах населених пунктів Давидів Брід, Костромка, що недалеко від Кривого Рогу. Участь в операціях зі звільнення цих та інших населених пунктів Херсонщини брали у тому числі криворізькі підрозділи.

У травня Фінляндія і Швеція вирішують приєднатися до НАТО.

Червень 2022 року

У червні ворог далі просувається у Сєвєродонецьку, оволодів близько 70% міста.

3 червня — 100-й день масштабного московського вторгнення в Україну.

ВМС ЗСУ вразили черговий корабель ЧФ РФ — буксир російських окупантів «Василій Бех» із ЗРК «Тор» на борту, який віз окупантів і зброю на острів Зміїний (17 червня). ЗСУ завдали повітряного удару по окупантах на острові Зміїний і захопленим ними вишкам у Чорному морі (20 червня).

Російські війська у ніч проти 21 червня вдарили ракетою по житлово-комунальному коледжу університету міського господарства імені Бекетова на вулиці Шевченка в Харкові.



26 червня Росія завдає ракетних ударів по Києву (там сили протиповітряної оборони збивають з 14 ракет збито 10), Черкасам, Миколаєву.

ФОТО 9-поверховий житловий будинок у Києві після обстрілу 26 червня

В Росії вперше з 1918 року стається дефолт із суверенних боргових зобов'язань в іноземній валюті (27 червня).

У цьому місця почалися обміни тілами загиблих військових.

Проведено найбільший обмін полоненими у форматі 144х144, зокрема, визволено 95 захисників «Азовсталі» (29 червня).

27 червня ракетні удари по Одещині (с. Маяки), по Слов'янську, Кременчуку (торговельний центр).

Торговельний центр у Кременчуці після ракетного удару 27 червня

28 червня війська РФ вдарили по Дніпропетровщині шістьма крилатими ракетами "Калібр", чотири з них збили сили ППО. Дві влучили в Дніпрі. Внаслідок ракетного удару зруйновані промислове та транспортне підприємства, двоє людей загинули.

29 червня ракетні удари по Миколаєву (7 загиблих).


5-поверховий будинок у Миколаєві після ракетного удару

30 червня під ударами української артилерії російські загарбники, втративши техніку, втекли з острова Зміїний біля дельти Дунаю. Також повідомлено, що ЗСУ взяли під контроль село Потьомкіне на Херсонщині.

Липень 2022 року

На початку липня Сили оборони України під загрозою оточення вимушені були залишити Лисичанськ (3 липня), після чого основні бої точилися на східних підступах до Сіверська-Соледара-Бахмута, на північний схід від Авдіївки, на північний захід від Слов'янська (на межі області), на північ від Харкова і на півночі Бериславського району.

1 липня російський ракетний удар по Сергіївці Білгород-Дністровського району Одеської області, загинула 21 людина, повідомили рятувальники.


Будинок у Сергіївці після удару

7 липня над островом Зміїний підняли український прапор.



9 липня окупанти завдавали ракетного удару по Харкову, Кривому Рогу (Інгулецький район). Також ворог уразив ракетам будинки у місті Часів Яр Донецької області. Тоді загинули 48 українців та українок.



Будинок у Часовому Ярі після ракетного удару 9 липня

14 липня ракетні удари по Миколаєву; Харкову (депо метрополітену). Російський ракетний удар по Вінниці. Удар забрав життя 25 людей.


Наслідки ракетного удару по Вінниці

18 липня Головнокомандувач ЗСУ генерал Валерій Залужний повідомив, що Силам оборони вдалося стабілізувати ситуацію на лінії фронту, зокрема, завдяки використанню реактивних систем залпового вогню HIMARS, які надали країни-партнерки.

19 липня ЗСУ вдарили по стратегічно важливому по Антонівському мосту під Херсоном.

В ніч з 28 на 29 липня через вибух у виправній колонії №120 в окупованій Оленівці за даними окупантів загинуло 53 полонених ЗСУ, переважно «азовців». Наразі точної інформації про кількість загиблих та вцілілих немає.

Українська сторона повідомила, що підрив (або обстріл) барака здійснили самі росіяни, щоб приховати катування і вбивства українських полонених.


Фото: УНІАН

Серпень 2022 року

Суттєвих змін на лінії фронту протягом серпня не відбулося, основні бої точилися на східних підступах до Сіверська-Соледара-Бахмута, на північний схід від Авдіївки, в районах Мар'їнки та Пісків, на північний захід від Слов'янська (на межі області), і в районі між Херсоном і Миколаєвом.

Взагалі це перший місяць масштабного вторгнення, коли загарбникам не вдалося захопити жодного міста і жодного великого населеного пункта. Наприкінці місяця (28-29 серпня) стала з'являтися інформація про активізацію ЗСУ в Херсонській області.

Ракетних ударів, окрім прифронтових міст (Харків, міста на півночі Донецької області, Миколаїв), зазнали також Червоноградський район Львівської області (2 серпня), Запоріжжя (5,12 та 30 серпня), Вінниця (7 серпня), Житомиру (16 серпня), околиці Одеси (17 та 21 серпня), Красноград (18 серпня), Вознесенськ (20 серпня), Дніпро (23,24 серпня).

Та райони Дніпропетровської області, Чаплине, Шепетівка та Миргород (24 серпня), Сарни (28 серпня), Кривий Ріг (25 серпня).

Під вогонь ворожої артилерії, РСЗВ, танків потрапляли численні населені пункти вздовж лінії фронту, з великих міст — Харків, Миколаїв, Нікополь, Марганець, міста на півночі Донецької області.

9 серпня сталися вибухи на авіабазі «Саки» в селищі Новофедорівка в тимчасово окупованому Росією Криму.

Того ж дня російська влада заявила про відсутність пошкоджень військової техніки. Збройні сили України наступного дня повідомили, що внаслідок вибухів знищені 9 російських літаків. У вересні Генштаб Збройних сил України сказав, що це був український ракетний удар.

Ракетні удари по гуртожитках у Харкові завдані російською авіацією двома серіями ракет увечері 17 серпня та вранці 18 серпня 2022 року. Удари стали однією з найбільших атак на Харків, а наступна ніч — однією з найтрагічніших ночей міста.
Удари забрали життя 25 людей (серед них 11-річний хлопчик), постраждали 35 (у тому числі 3 дитини). 19 серпня в Харкові оголошено днем жалоби.



Гуртожиток у Салтівському районі невдовзі після удару

21 серпня у Криворізькому районі росіяни з “Ураганів” обстріляли Апостолівську та Зеленодольську громади; загинула жінка.

25 серпня дії окупантів вперше в історії спричинили повне відключення ЗАЕС від електромережі.

У серпні 2022 року розпочав роботу експортний коридор з одеських портів для українського збіжжя. В цьому брали участь аграрії Криворіжжя.

Це лише перше півріччя повномасштабної війни, яку розпочала Росія. Згадаймо, що було згодом у другій частині.


Посилання скопійовано в буфер обміну