Наскільки обмежувати звичне харчування у Великий піст, – поради криворіжцям

Наскільки обмежувати звичне харчування у Великий піст, – поради криворіжцям

Фото: pixabay

У Великий піст церковний устав закликає вірян цілком відмовитися від їжі тваринного походження: м'яса, молока, яєць та риби.

Натомість можна вживати такі продукти:

  • чорний хліб і злакові хлібці;
  • будь-які крупи;
  • боби та сою;
  • гриби;
  • всі овочі та фрукти;
  • сухофрукти, горіхи, мед та цукати;
  • соління та варення;
  • олію та маргарин без вмісту молокопродуктів.
Скуштувати страви з риби та морепродуктів дозволено двічі за весь піст: на Благовіщення Пресвятої Богородиці, 7 квітня, та у Вербну неділю – 25 квітня.

У понеділок, середу і п'ятницю слід дотримуватися сухоїдіння.

У ці дні дозволено харчуватися лише стравами без термічної обробки та олії.

У вівторок і четвер можна вживати гарячу їжу без олії, а в суботу та неділю їх можна ще й приправити олією.

Однак, ці правила є обов'язковим для ченців, мирянам можна не дотримуватися Великого посту за всієї суворості.

Міру суворості посту в кожному конкретному випадку визначає для себе вірянин, а також його священик і лікар.

Нагадаємо, ми писали кому не потрібно тримати піст: поради криворіжцям

Посилання скопійовано в буфер обміну