Десятки мільйонів гривень на піар міської влади у Кривому Розі

Десятки мільйонів гривень на піар міської влади у Кривому Розі

Фото: Перший Криворізький

Криворізькі чиновники навіть під час війни платять за власний піар десятки мільйонів гривень платників податків.

Редакція «Першого Криворізького» підготувала огляд закупівель послуг, які місцеві чиновники називають «...висвітленням щодо безпеки й захисту мешканців, виконання соціально-гуманітарних програм, роботи об’єктів критичної інфраструктури та іншої важливої інформації в умовах особливого правового режиму (воєнного стану)...».

Традиція закуповувати аналогічні послуги з написання чи розміщення паркетного штибу матеріалів була у міської влади Кривого Рогу роками. Інколи кошти отримувала роздержавлена газета «Червоний Гірник», яка раніше фінансувалася із міського бюджету, ТОВ «Веста Медіа Корпорейшн» та інші. Замовниками послуг останнім часом виступає комунальне підприємство «Інститут розвитку міста Кривого Рогу», яке відоме організаціями кількох фестивалів під егідою міської влади, проведенням екскурсій тощо.

У попередні роки подібного роду послуги називались «висвітленням діяльності», тепер до них додали ніби й важливий нюанс, який можна дуже широко трактувати — «...щодо безпеки й захисту мешканців…». Таких тендерів зараз два.

Чим саме відрізняються послуги, які надавалися раніше і надаються зараз, сказати важко. Фактично платники податків, які наповнюють міський бюджет, не можуть у повному обсязі оцінити, які саме послуги чиновники купили за їхні гроші. В одному з додатків до тендерної документації йдеться про виготовлення та розміщення матеріалів, наприклад, на каналах «ОТВ. Громадське телебачення Дніпра», «Перший міський телеканал Кривий Ріг» та на «Радіо Кривбас». В іншому одразу зазначили онлайн видання, з якими хочуть співпрацювати. Зазначимо, що публікації саме в цих медіа часто не особливо відрізняються за тональністю від публікацій Управління преси та інформації виконкому міськради.

Аналітик проєкту DOZORRO Transparency International Ukraine Ярослав Пилипенко у коментарі «Першому Криворізькому» сказав, те, що у пропонованому техзавданні замовник одразу вказує конкретні медіа, де б хотіли розмістити інформацію може бути потенційно дискримінаційною вимогою. Але визначити, чи справді це дискримінація може лише Антимонопольний комітет України. Для цього в Комітет мав звернутися учасник тендера і оскаржити її. Про такі звернення редакції до АМКУ невідомо.

Такого роду закупівлі можна умовно поділити на два типи: для друкованих і онлайн-медіа, а також для радіо й телебачення.

Тут криворіжці можуть детально ознайомитися із тим, скільки послуг закуповують на телебаченні та радіо.



А тут мова про інтернет та друковані видання: «Кривий Ріг-новини» - ІА «Кривбас Он-Лайн», 0564.ua, газеті «Пульс: новости, факты, комментарии», «Перший міський телеканал. Кривий Ріг», «Інформатор». А також газетах «Вечер», «Век. Вестник Кривбасса», «Моя Газета Домашня», «Пульс: новости,факты, комментарии».




18 січня 2023 року «Інститут розвитку міста» оголосив тендер на платформі Prozorro. За 2 послуги, які надасть компанія, комунальне підприємство готове заплатити понад 5 мільйонів гривень. Розповідати важливу інформацію за такі гроші у 2023 році платникам податків будуть через ЗМІ в інтернеті та газетах.

ТОВ «Інформаційне агентство «Кривбас он-лайн» зголосилося надати такі послуги за 4 мільйони 948 тисяч гривень. Інших учасників на торгах не було. 7 лютого чиновники підписали з ТОВкою угоду. Склад і зміст на скріншоті нижче:



За даними аналітичної платформи Youcontrol, схожі багатотисячні та багатомільйонні договори із цією фірмою «Інститут розвитку міста» підписав і торік. Про це свідчать і дані в аналітичній платформі й опубліковані додаткові угоди на Prozorro.

Співзасновник цієї ТОВ Ярослав Гівель, входив свого часу до політради «Опозиційного блоку» у Дніпрі. Нагадаємо, що Олександр Вілкул, нинішній очільник криворізької ради оборони, у 2019 році балотувався на посаду Президента України від партії «Опозиційний блок». А раніше був нардепом від цієї політсили. Тоді як брат Ярослава Гівеля очолював свого часу міську територіальну виборчу комісію.

Схожі послуги наприкінці минулого року, і в 2021 році замовляли в іншої фірми – ТОВ «ТРК Нова». Тоді угоди були теж багатотисячними та мільйонними. Наприклад, тоді криворіжці мали заплатити майже 9 мільйонів гривень за те, що їм розповіли про соціально-економічний розвиток міста.

Це лише частина видатків на піар за 2022-23 роки. За висвітлення інформації на телеканалах комунальне підприємство «Інститут розвитку міста» заплатить вдвічі більше. Про це сказано в угоді, розміщеній на сайті держзакупівель Prozorro.

11 мільйонів 373 тисячі 700 гривень запропонувало КП тому, хто буде готовий розповідати про «...безпеку й захист мешканців міста». Тендер оголосили 18 січня, до 26 числа пропозиція надійшла тільки від ТОВ «Артстайл груп».



Вони запропонували, а комунальне підприємство погодилося, отримати 2 послуги за 11 мільйонів 331 тисячу гривень, що на 42 тисячі 700 гривень менше, ніж готове було платити КП. Як і у попередньому випадку, у підписаному Договорі немає конкретики щодо суті наповнення розміщень. Вона викладена в Додатках, де комунальне підприємство одразу прописало, в яких медіа хоче розміщувати інформацію від влади.


Схоже замовлення фірма торік отримала від департаменту інформаційної діяльності та комунікацій Дніпропетровської обласної державної адміністрації. Тоді послуга коштувала 825 тисяч 600 гривень.

І це не всі послуги із поширення потрібної міській владі інформації, замовлені у 2023 році. Тільки станом на 20 лютого відомо про 4 договори, підписані райрадами та структурним підрозділом виконкому, із колишньою комунальною газетою «Червоний гірник», яка десятки років пише переважно у позитивному тоні про міську владу. У минулі роки існувала така сама практика – газета перестала бути комунальною.

При цьому, нагадаємо, що у Кривому Розі існує комунальне підприємство «Телерадіокомпанія Рудана». Згідно з доповідною записки Олени Рожко, очільниці департаменту фінансів виконкому міськради, на 2023 рік планувалося 24 мільйони 158 тисяч гривень. А 25 мільйонів 158 тисяч гривень було заплановано на утримання іншого КП — «Інститут розвитку міста». Редакція не стверджує, що ці цифри точні, оскільки сайт «Відкритий бюджет» наразі не працює.



Матеріал створено за підтримки USAID / UK aid проєкту TAPAS Project/Прозорість та підзвітність у держуправлінні та послугах.



Редактор: Денис Шабанін

Посилання скопійовано в буфер обміну