Як говорити з дитиною про війну, — поради криворізької психологині

Як говорити з дитиною про війну, — поради криворізької психологині

Фото: Перший Криворізький

Як криворізьким родинам впоратися зі стресом у дітей.

Майже 75% українських школярів мають когнітивні прояви стресу. Про це свідчить дослідження громадської організації «Глобал Офіс». Освітяни та психологи говорять, що все через війну в країні, велике навантаження та часткову соціальну ізоляцію.

Журналісти редакції «Перший Криворізький» поспілкувалися з психологинею Криворізького ліцею №24 Юлією Табакіною. Вона поділилася порадами для батьків, діти яких мають прояви стресу та депресій.

«Найчастіше сьогодні це пов’язано з тим, що діти не розуміють, як закінчиться війна, як це все на довго. Діти не мають певного відчуття безпеки, а це найперша базова потреба.

Через це можуть виникати депресивні стани, але я називаю їх тривожними станами», — говорить Юлія Табакіна.

Тому фахівчиня радить спілкуватися з дитиною частіше та не соромитися відповідати на питання, що ви не знаєте скільки буде тривати війна.

«Тобто я раджу батькам не боятися показати те, що ви не можете вплинути та контролювати події пов’язані з війною. Але обов’язково проговорити, що вони будуть поруч захищати та підтримувати», — радить Юлія Табакіна.

Також спеціалістка радить батькам:

  • спонукати дітей говорити про свої страхи, тобто не давати дитині закритися та залишитися зі своєю проблемою сам на сам;

  • обов’язково обговорювати з дитиною все, що її непокоїть, тому що під час розмови зменшується рівень тривожності;

  • обговорювати чіткі ситуації та говорити дитині правду;

  • показувати на власному прикладі, що ви можете впоратися та зменшити свій рівень тривожності.

«Також важливо у такі моменти іноді побути самому. Не варто щохвилини бути разом, особливо, коли ваша дитина підліткового віку», — говорить Юлія.

Раніше Юлія Табакіна розповідала у статті «Першого Криворізького» про те, як зменшити навантаження на дитину, яка навчається у двох школах.


Фото: Даніїл Токмаков

Відео: Даніїл Токмаков

Редактор: Софія Скиба

Посилання скопійовано в буфер обміну