Як криворіжці та партнери з World Central Kitchen допомагають громадам Криворіжжя та Херсонщини

Як криворіжці та партнери з World Central Kitchen допомагають громадам Криворіжжя та Херсонщини

Фото: Перший Криворізький

Пекти тістечка і торти на продаж — такою була основна робота криворожанки Катерини Лимаренко до повномасштабної війни РФ проти України. Зараз жінка координує роботу міжнародно гуманітарної місії World Central Kitchen у Кривому Розі, Криворізькому районі та частині Херсонської області. Міжнародна гуманітарна організація World Central Kitchen підтримує та надає продуктові набори українцям під час війни.

Журналісти “Першого Криворізького” поговорили з Катериною про її родину, про те, як їй вдається виконувати такі масштаби роботи та як небайдужі люди допомагають тим, кому це справді потрібно.

У Катерини та Євгена Лимаренків троє дітей — 17-річна Аліка, 16-річний Володимир та 9-річна Моніка. Жінка випікала торти і тістечка на замовлення та вела блог в інстаграмі з майже 20 тисячами підписників.



Порятунок дочки

24 лютого о 5-й ранку Катерині зателефонувала старша донька, яка була у Києві на навчанні. Дівчина опинилась у самому епіцентрі — неподалік її житла були прильоти. Вона плакала, але трималась, згадує Катерина.

Подружжя розуміло, що треба їхати рятувати дитину.

Машина була не заправлена, не було готівки, за пальним та біля банкоматів від самого ранку швидко виросли черги. Але вже о 9-й ранку родина виїхала у Київ.

“Це було важке випробування, чесно кажучи, ми не знали, що нас там чекає, коли ми повернемось, чи взагалі повернемося”, — пригадує Катерина.
На в’їзді у Київ автівку не пропустили, тому Катерина пішки йшла три години до гуртожитка, де жила донька.

“Темрява, літають бомбардувальники, чути вибухи, але, дякувати Богу, він оберігав нас. Ми забрали дочку та її подруг і благополучно повернулись у Кривий Ріг”, — говорить жінка.

“Нічого сидіти без діла”

25 лютого, коли всі прокинулись, Катерина сказала: “Нема чого сидіти, поїхали – будемо допомагати”.

Спочатку Лимаренки допомагали облаштовувати блокпости Кривого Рогу, бійцям тероборони. Привозили все необхідне, купували та збирали.

Напочатку березня 2022 року в Кривий Ріг масово почали приїжджати переселенці. Тоді Катерина почала допомагати у Народному домі — Центрі допомоги переселенцям.
“Люди тікали від війни, вони приїжджали голі-босі, їм надавали не тільки житло, а і все, що можливо: і меблі, і техніку, і одяг, і їжу”, — пригадує Катерина.
Шукали житло для новоприбулих людей, намагались облаштовувати його меблями, побутовою технікою, шукали машини, щоб все це забирати по місту.
“У нас неймовірне місто. Люди віддавали стільки всього, що ми просто не встигали це все забирати, я неймовірно вдячна криворіжцям”, — каже Катя.
Клієнти та підписники блогу Катерини також почали передавати свою допомогу людям через неї. Несли одяг, постіль, матраси, продукти тощо.

Співпраця з World Central Kitchen

На початку квітня Євген сказав дружині, що до України зайшла дуже велика гуманітарна місія World Central Kitchen, яка допомагає харчами. Чоловік знайшов їхній номер телефону і Катерина одразу зателефонувала:
“Ми говорили з Катериною Сердюк, зараз вона регіональна лідерка української команди [проєкту]. Так почалися наші перемовини, звіти, формування продуктового набору”.
Для співпраці з World Central Kitchen Катерина разом з Євгеном та Миколою Муравським зареєстрували благодійний фонд благодійний фонд “Лелека КР” — це необхідна умова партнерства. І 24 квітня фонд отримав першу вантажівку з харчами. Це були 800 продуктових наборів для переселенців. Відтоді WCK та Лелека КР стали постійними партнерами.

Продуктовий набір, який від Лелека КР та WCK, важить 10 кілограмів, у нього входять овочеві, м’ясні та рибні консерви, цукор, борошно, 5 видів круп, макарони, соняшникова олія, печиво, згущене молоко, арахіс, чай.


За цей час від WCK фонд Лелека КР отримав і роздав близько 180 000 продуктових наборів.

У фонді працює 22 людини. Це команда неймовірних людей — відданих та завзятих волонтерів, які згодом стали частиною всесвітньої місії. Кожен на своєму місці виконує величезний обсяг роботи.

World Central Kitchen та Лелека КР забезпечують гуманітарною допомогою жителів Зеленодольської, Апостолівської, Широківської, Грушівської громади Криворіжжя. Це громади, які потрапили під обстріл та були біля лінії фронту. Також допомогу отримують мешканці громад Херсонської області, а це, за словами Катерина, 160 сіл з 12 громад Херсонщини.

Команда роздавала гарячу їжу у Кривому Розі після ракетних обстрілів на місці прильотів.


Катерина часто виїжджає до деокупованих сіл Херсонщини.

“Дуже болить душа за людей. Вони розповідають жахливі історії. Ми для них не тільки люди, які привозять гуманітарну допомогу, а і як психологи, яким можна розказати свою історію. Людям дуже не вистачає спілкування. Кожна жінка та чоловік, коли розказує про смерть, катування, розбій, які відбувалися у їх в населених пункт. Це, чесно кажучи, неможливо слухати. Але я слухаю, тому що їм це потрібно, вони чекають нас в першу чергу, щоб отримати харчі, в другу чергу, щоб говорити”, — говорить Катя.


Переселенці, які зараз живуть у місті, можуть отримати допомогу від World Central Kitchen та Лелека КР раз на місяць. При собі необхідно мати довідку ВПО, ІНН та прийти треба всією родиною. Видача з вівторка по п’ятницю з 10:00-16:00 та у суботу з 10:00 до 15:00. Адреса: Криворіжсталі, 43.

Цю публікацію було створено за фінансової підтримки Європейського Союзу в партнерстві з DW Akademie. Вміст публікації є одноосібною відповідальністю ІА “Перший Криворізький” та не обов’язково відображає погляди Європейського Союзу.

Фото: Даніїл Токмаков

Відео: Даніїл Токмаков

Редактор: Софія Скиба

Посилання скопійовано в буфер обміну