Деокуповане Високопілля: солдати РФ жили у підвалах лікарні, переховувались в будинку культури

Деокуповане Високопілля: солдати РФ жили у підвалах лікарні, переховувались в будинку культури

Фото: Перший Криворізький

Високопілля — селище міського типу, знаходиться у Бериславському районі Херсонської області. Відстань до Кривого Рогу — близько 70 кілометрів. Збройні Сили України звільнили Високопілля на початку вересня 2022 року, на 80% воно зруйноване. Зараз тут ще й досі чути вибухи, але частіше за все місцеві чують звук роботи саперів.

Російські солдати займали село сім місяців. До війни тут жило понад чотири тисячі людей. За час окупації звідси виїхала більша частина місцевих мешканців, зараз вони потроху повертаються, щоб відбудувати будинки, де це можливо. Майже в усіх будинках немає вікон, пошкоджені дахи, довгий час не було світла, газу і води. Наразі інфраструктуру відновлюють, в чому високопільцям допомагають іноземні фонди та Криворізька районна адміністрація.

Головне управління Державної служби з надзвичайних ситуацій повідомляє, що у Високопілля рятувальники доставили 40 тонн гуманітарної допомоги. Це будівельні матеріали на потреби мешканців, чиї будинки були пошкоджені внаслідок обстрілів.

У звільненому Високопіллі активно працюють медичні заклади. У приміщенні місцевої лікарні, яка зараз наполовину зруйнована, окупанти переховувались самі і утримували свою техніку. На п'ятому поверсі лікарні, за словами місцевих медиків, собі обладнали майданчик російські снайпери. Зараз на задньому подвір'ї ще залишаються спалені військові машини росіян. У підвалах, які солдати РФ використовували як сховище, досі залишаються їхні речі: військова форма, банки з-під консерв, матраци, закривавлені шматки тканини. Все це виглядає як простий смітник. Де окупанти їли й спали, там і ходили у вбиральню.

У місцевому палаці культури, будівлю якого сотню років тому будували поселення етнічних німців, — окупанти переховувались від обстрілів. За словами директорки цього ПК, до повномасштабного вторгнення сюди давати концерти приїжджали українські зірки, серед них Віктор Павлік і Петро Чорний. Тепер стеля — пробита, вікон немає, залишки «Граду» стирчать зі сходів.

Як жили місцеві мешканці Високопілля — у відео


Відео: Даніїл Токмаков

Посилання скопійовано в буфер обміну