БЦЖ: що не можна робити після щеплення

БЦЖ: що не можна робити після щеплення

Фото: Перший Криворізький

Діти отримують обов’язкове щеплення від туберкульозу на 3-5 добу життя.

Про це повідомляє МОЗ України.

Як правило, в дітей після вакцинації розвивається місцева реакція. Через 1-6 тижнів на місці щеплення утворюється невелика папула — пляма червоного кольору, яка дещо виступає над поверхнею шкіри.

Через 6-12 тижнів на місці папули може утворитися невелика виразка, яка загоюється протягом трьох місяців. Після цього на місці уколу залишиться маленький шрам, — це нормально.

Поки не загоїлося місце щеплення, не можна:

  • робити масаж руки дитини;
  • наносити крем або мазь на місце щеплення;
  • накладати на місце щеплення пластир;
  • видаляти або чесати скоринку.
За 2-4 місяці після щеплення в дитини можуть збільшитися лімфовузли під пахвою або над ключицями. Зазвичай це проходить самостійно, без лікування.

Лікарі нагадують, що в дітей до року туберкульоз протікає у вигляді генералізованої форми — з ураженням печінки, нирок, кісток.

У разі зараження туберкульозом у перший рік життя існує високий ризик захворіти на туберкульозний менінгіт, що вражає мозкові оболонки. У цьому випадку туберкульоз особливо складно піддається лікуванню і часто має летальні наслідки.

Результати досліджень показали, що діти, яким не робили щеплення, хворіють на туберкульоз у 15 разів частіше, ніж ті, кого своєчасно вакцинували.

Якщо ви прочитали цю новину, то пропонуємо пройти невелике опитування, результати якого допоможуть редакції та сайту «Перший Криворізький» стати краще для вас

Посилання скопійовано в буфер обміну