Купання на Водохреще. Традиція, якою українців намагаються прив’язати до росіян

Купання на Водохреще. Традиція, якою українців намагаються прив’язати до росіян

Фото: Перший Криворізький

Купання та омивання в ополонці не допомагає очиститись від гріхів. Проте російська церква продовжує маніпулювати релігійними ритуалами та підтримувати помилкові традиції вірян.

Ми публікуємо матеріал цього дня, оскільки з переходом української церкви на григоріанський календар дата святкування Водохреща переноситься з 19 на 6 січня.

Історія свята


Хрещення Господнє або ж Водохреща — хрещення Іісуса Христа в Йордані, яке щорічно святкується 6 січня (за григоріанським календарем) та 19 січня (за юліанським календарем).

Православна церква України, цитуючи Священне Писання описує свято так: під час Хрещення на Ісуса Христа з неба у вигляді голуба зійшов Святий Дух і пролунав Голос Бога-Отця. Тому це свято ще називається Богоявленням, адже цього дня Господь явив людям Себе в усій повноті як Трійця: Бог-Отець – голосом Своїм, Бог-Син – хрещенням в Йордані й Святий Дух – сходженням у вигляді голуба.

На свято Богоявлення здійснюється освячення води.

Російська традиція


Купання на Водохреща взагалі ніяк не пов’язана з давніми християнськими обрядами та традиціями. Це визнають й самі росіяни. Проте вони ж й розповідають, що ця традиція надзвичайно важлива для росіян, українців та білорусів. Черговий раз паразитуючи на міфі про нібито братні народи.

Зокрема подібне визначення купань на Водохреще зафіксована у російській Вікіпедії.


При цьому самі ж російські священники говорять, що купання не мають жодного стосунку до релігійних обрядів представники Російської православної церкви продовжують освячувати ополонки.

Фото з пропагандистського ресурсу РІА Новини

Підтримує цю традицію й президент країни-терористки Володимир Путін. Зокрема, у мережі можна знайти фотографії його участі у пірнаннях у 2018 році. Тоді він намагався «відмитись» на озері Селігер в оточенні духовенства РПЦ,


До прикладу в Україні традицією купання на Водохреща захоплювався колишній нардеп, а нині зрадник та російський пропагандист Ілля Ківа. Наразі він активно поширює російські фейки, пов’язані з Україною та виправдовує вбивства цивільного населення російськими військовими.


Що насправді


Православна церква України декілька років поспіль давала роз’яснення щодо правильного святкування та міф, які створено навколо свята. Зокрема, мова йде про так звані «змивання гріхів» та «давню українську традицію».

Щодо першого міфу ПЦУ дає роз'яснення, що обмивання в ополонці на Водохреща ніяким чином не призводить до духовного очищення і не «звільняє» від гріхів.


Стосовно історій про давні традиції та старовинне значення пірнань в ополонку православна церква України писала таке:


Крім того, фахівці Міністерства охорони здоров’я України пишуть, що одноразове купання в ополонці навряд чи оздоровить вас, навпаки — купання в крижаній воді без підготовки може стати причиною низки проблем зі здоров’ям.

Якщо почитати пояснення української церкви й тих, хто відстоює купання, то можна зробити висновки, що ця традиція захищається та пропагується саме на пострадянському просторі. Ймовірно, наратив про купання та освячення ополонок російськими священниками обстоюються для того, аби надалі просувати тези про нібито братні народи та єдину церкву, які шкодять українській державності та призвели до війни.
Цю публікацію було створено за фінансової підтримки Європейського Союзу в партнерстві з DW Akademie. Вміст публікації є одноосібною відповідальністю ІА «Перший Криворізький» та не обов’язково відображає погляди Європейського Союзу.


Редактор: Софія Скиба

Посилання скопійовано в буфер обміну