Святвечір 2023: рецепти різдвяної куті
Фото: Перший Криворізький
Класичний рецепт куті
Інгредієнти:
- стакан пшениці;
- сухофрукти — 150 г;
- родзинки — 100 г;
- мак — 100 г;
- волоські горіхи — 100 г;
- мед — 3 ст. л.;
- цукор — 2 ст. л.
Мак промити та залити окропом. Після цього злити воду, ще раз промити й знову залити мак окропом, накрити кришкою й залишити на пів години. Знову злити воду і перетерти мак в ступці разом із цукром. Родзинки промити й залити на 10-15 хвилин окропом. Горіхи висушити в духовці або на сухій сковороді, очистити від лушпиння і подрібнити.
Готову пшеницю викласти у миску, додати мак, узвар, родзинки, горіхи та мед. Перемішати й готову кутю можна подавати.
Кутя з рису
Інгредієнти:
- 0,5 стакана рису;
- мак — 0,5 стакана;
- волоські горіхи — 0,5 стакана;
- мигдаль — 0,5 стакана;
- родзинки — 0,5 стакана;
- курага — 0,5 стакана;
- мед — 2 ст. л.
Воду з кураги та родзинок необхідно злити, але в окрему каструлю злити 1,5 стакана цієї води. Додати в неї рис та готувати до готовності.
З маку необхідно злити більшу частину води, потім розтерти його або збити блендером.
До рису додати мед, перемішати, додати всі інші інгредієнти та подавати до столу.
Читайте також: 12 страв на Різдво: що приготувати на Святвечір