12 страв на Різдво: що приготувати на Святвечір
Фото: Перший Криворізький
Також існує традиція — діти мають віднести вечерю хрещеним батькам, а також бабусям та дідусям.
Окрім цього, є послідовність вживання 12 страв. Спочатку всі мають скуштувати кутю, голубці, вареники, рибу, капусту й інше, і в кінці запити узваром. Обов'язково на кожному столі має бути саме кутя та узвар, інші страви можна змінювати за вподобаннями, але вони все одно мають бути пісними.
12 страв на Святий вечір:
- кутя;
- узвар;
- пісний борщ;
- капусняк;
- хліб;
- риба смажена чи заливна;
- горох і квасоля;
- часник;
- пісні вареники з картоплею або капустою;
- гречана каша;
- пампушки;
- голубці.