В уряді дали прогноз на 2023 рік щодо споживчих цін в Україні

В уряді дали прогноз на 2023 рік щодо споживчих цін в Україні

Фото: Перший Криворізький

Уряд покращив очікування щодо зростання споживчих цін в Україні 2023 року.

У наступному році цінова динаміка на споживчому ринку буде формуватися під дією чинників у різному напрямку.

Про це йдеться у пояснювальній записці до проєкту держбюджету на 2023 рік (№8000).

У документі зазначається, що пригнічений споживчий попит стримуватиме динаміку споживчих цін. Таким чином, прогноз зростання споживчих цін у 2023 році зменшено з 30% до 28% (у вимірі грудень до грудня), а зростання цін виробників зменшено з 35,7% до 32,2% (у вимірі грудень до грудня).

Проте суттєвий вплив на динаміку цін матимуть фактори пропозиції та витратні чинники – зменшення пропозиції сільськогосподарської продукції, ускладнення логістичних шляхів, вплив від зростання цін виробників. Поступове відновлення експорту також здійснюватиме тиск на зростання цін на товари, що торгуються, у бік паритету із світовими цінами.

За оцінкою Міністерства економіки, за підсумком останніх 9 місяців ціни виробників промислової продукції зросли на 25,8%, у річному обчисленні - 51,5%.

"Поточне зростання цін зумовлено, передусім, впливом війни — тимчасова окупація території та фізичне знищення підприємств добувної промисловості позначилося на випереджаючому зростанні вартості їхньої продукції, що є сировиною для більшості галузей переробної промисловості. На собівартості продукції позначилась також і вартість транспортування, вартість релокації, а також високий ціновий тиск з боку світових цін (особливо на енергоносії)", — пояснюється в документі.

Очікується, що у четвертому кварталі основним фактором впливу буде тиск на ціни виробників через вартість енергоносіїв, що зумовить зростання цін до 10% впродовж кварталу, зазначається в пояснювальній записці.

Раніше Кабінет міністрів ухвалив проєкт бюджету на 2023 рік до другого читання. В документі урядовці врахували пропозиції нардепів і очікують швидкого схвалення у Раді. Кабмін скоригував прогноз зростання валового внутрішнього продукту (ВВП) на 2023 рік у бік консервативного сценарію (3,2% замість 4,6%). Прогноз інфляції зменшили від 30% до 28%.

Пріоритет №1 у бюджеті – безпека й оборона – залишається незмінним. На боротьбу з окупантами виділяють понад 1 трильйон гривень. Це більше 18% ВВП.

Щоб дізнаватись новини Кривого Рогу та всієї України першими, приєднуйтесь до telegram-каналу "Першого Криворізького"


Редактор: Тетяна Корник

Посилання скопійовано в буфер обміну