Не хотіти сексу — нормально: як війна впливає на статеве життя

Не хотіти сексу — нормально: як війна впливає на статеве життя

Фото: Перший Криворізький

Через постійний стрес, зокрема й через повномасштабну війну, може знижуватися лібідо. Жінкам важко збуджуватися та досягати оргазму, а чоловіки передчасно еякулюють та не мають ерекції.

Журналісти «Першого Криворізького» поспілкувалися із сексологинями та психологинями, аби розібратися в проблемах сексу під час війни.

«Провина вцілілого» й небажання займатися сексом

Знижувати потяг до партнера можуть і думки на кшталт «як можна займатися сексом, коли люди вмирають». Окрім цього, інформація про зґвалтування, які чинять військові РФ на окупованих територіях, може викликати підвищену тривогу, відразу до партнера або партнерки, небажання близькості. Важливо розмовляти зі своїм партнером чи партнеркою, а якщо такий стан продовжується тривалий час, то тоді варто пропрацювати проблеми зі спеціалістом, наголошують психологи, з якими журналісти поспілкувалися.

Коуч-психологиня Наталія Сігурйонссон розповідає, що низьке лібідо може говорити про зовнішнє та внутрішнє почуття небезпеки.

«Скоріше за все потрібен час, щоб організм оговтався від пережитого, й коли людина повернеться до повної безпеки – лібідо теж повернеться», — говорить вона.

Терапевтка та сексологиня Марія Губєрнік переконана, що секс — не є базовою потребою на рівні зі сном чи їжею.

«Це абсолютно нормально — не хотіти сексу. Тобто зниження лібідо на початку війни чи не на початку війни є нормальним явищем, нормальним проявом психіки», — зазначає вона.

Як приклад Марія наводить тварин, оскільки в них такі самі базові потреби, як і в людей:

«Якщо на тварину хтось нападає і вона в цей момент замість того, щоб бігти чи захищатися, займається сексом, чи в неї з’являється високе збудження, то ця тварина помре».
Водночас жіночий коуч та сексологиня Катерина Філіпова розповідає, що гіперсексуальність — нешкідлива, і з часом теж повернеться до норми:

«Є думка, що природою так закладено — перед відчуттям страшної небезпеки і страху смерті організм вимагає бігом розмножуватись, щоб залишити по собі якомога більше нащадків»
Світлана Лупіч, завідувач жіночої консультації медичного центру «Лелека», лікар акушер-гінеколог вищої категорії, також наголошує на важливості гормонів у людському організмі:

«У нашому організмі велику роль грає гормональний стан, зокрема кортизол, а відповідно й ендокринна система. Знижується рівень статевих гормонів і людина може перестати відчувати збудження, маючи стійке відчуття, що секс загалом не потрібен».

Я хочу займатися сексом, а мій партнер — ні. Що робити?

Сексологиня Катерина Філіпова підкреслює важливість розмов зі своїм партнером.

«Відвертість — це головний ваш інструмент. Питайте в партнера про його стан, чим ви можете допомогти. Згадуйте приємні моменти з початку ваших стосунків, щоб знову, хоч у думках, повернути ці приємні відчуття», — розповідає Катерина.

Світлана Ліпуч рекомендує шукати основну причину зникнення бажання, оскільки тоді буде легше її усунути. І, звісно, розмовляти зі своїм партнером:

«Виділіть час на інтим, неважливо, чи нормально це для інших, це ваші правила, і ми формуємо своє Я. Додайте пікантності у своє статеве життя: змініть місце зустрічі, проведіть більше часу разом, допомагаючи один одному, спробуйте щось нове»
Психологині також наголошують, що займатися сексом під час війни чи ні — це рішення вашої пари.

Інтимні фотографії для військових

У соціальних мережах часто можна зустріти заклики дівчат надсилати військовим інтимні фотографії, аби допомогти їм триматися на фронті.

«Я проти того, щоб жіноче тіло якось «продавалося». Але я за те, щоб жінки робили зі своїми тілами що завгодно і використовували як завгодно», — наголошує сексологиня Марія Губєрнік.

За її словами, такі фотографії все ж допомагають військовим, нагадують про довоєнне життя. Тому також важливо, щоб військові мали змогу інколи брати відпустку.

Катерина Філіпова вважає, що надсилати фото — особисте діло кожного, але не рекомендує це робити без прямого прохання.

Як підняти лібідо?

«Є багато різних засобів, щоб повернути бажання та колишню силу в ліжку самим, наприклад робота зі зниженням напруги та тривожності, повернення романтики в стосунки, використання різноманітних практик розслаблення, збалансований раціон, спеціальні тренувальні вправи, режим дня, нові спільні інтереси, якісь незвичайні побачення тощо», — розповідає коуч-психологиня Наталія Сігурйонссон.

Сексологиня Катерина Філіпова вважає, що перш ніж звернутися до спеціалістів, можна спробувати впоратися самостійно:

«Фантазувати, досліджувати своє тіло, зайнятись імфітнесом — укріпити інтимні м’язи. Це якщо лібідо низьке від природи, тобто слабка статева конституція. А якщо лібідо впало через війну, то спочатку прийти в нормальний психологічний стан, можливо, за допомогою психолога, відпочити, навчитися розслаблятися. І тоді все прийде в норму»
Відсутність сексу чи навпаки його надмірна кількість — це нормальна реакція нашої психіки на навколишні події та стрес. Найголовніше — обговорюйте у парах свої почуття, переживання, проблеми з партнером чи партнеркою.

Редактор: Софія Скиба

Посилання скопійовано в буфер обміну