Відключення світла можуть тривати по 8-10 годин, — директор Центру дослідження енергетики

Відключення світла можуть тривати по 8-10 годин, — директор Центру дослідження енергетики

Фото: Перший Криворізький

Через масові ворожі атаки, проблеми в енергосистемі країни накопичуються. Частину пошкодженого обладнання неможливо швидко відновити, для його виготовлення потрібні місяці.

В такій ситуації відключення електроенергії в Україні можуть затягуватись.

Про це заявив директор Центру дослідження енергетики Олександр Харченко.

“Я закликаю людей дуже уважно ставитися до того, що кажуть енергетики. Прошу всіх бути максимально готовими і морально, і фізично до досить довгого можливого відключення у наступні кілька днів. Це може бути 8-10 годин, коли не буде живлення навіть у тих місцях, які мають можливість бути заживленими й отримувати електрику. Просто загальний стан системи після сьогоднішнього удару [15 листопада] дуже складний. Буде величезна робота для відновлення", — повідомив він.

Також додав, що Україна має проблеми з трансформаторами. Зокрема, через специфічний формат своєї енергомережі.

"Це найтехнологічніший виріб, який лиш можна собі уявити. Його виробляють не так багато компаній у світі. На жаль, Україна має специфічний формат енергетичної мережі, в Європі, наприклад, він інший. Тому ми не можемо просто взяти та використати певні типи європейського обладнання", — пояснив він.

Експерт наголосив: потрібні Україні трансформатори виробляються дуже довго — рік-півтора. Проте перші пристрої вже їдуть до країни.

Щоб дізнаватись новини Кривого Рогу та всієї України першими, приєднуйтесь до telegram-каналу "Першого Криворізького"

Редактор: Тетяна Корник

Посилання скопійовано в буфер обміну