21 тисяча пацієнтів на Дніпропетровщині отримали інсулін безоплатно за Програмою медичних гарантій

21 тисяча пацієнтів на Дніпропетровщині отримали інсулін безоплатно за Програмою медичних гарантій

Фото: Дніпропетровська ОВА

Програма медичних гарантій покриває послуги для профілактики та лікування діабету. Зокрема люди з діабетом можуть отримувати інсуліни та препарати при діабеті ІІ типу безоплатно або з незначною доплатою. Загалом в Україні понад 200 тисяч людей отримують інсуліни за програмою реімбурсації. З них в Дніпропетровській області – 21 443.

Про це повідомляє Національна служба здоров'я України.

Діабет – це стан, який призводить до надто високого рівня цукру в крові. Дуже важливо виявити захворювання якомога раніше: якщо його не лікувати, воно прогресуватиме і може призвести до інвалідизації. Регулярний прийом ліків – важлива складова терапії для пацієнтів з цукровим діабетом.

Щоб отримувати ліки при діабеті за програмою реімбурсації під час воєнного стану необхідно звернутись до відповідного лікаря (декларація не потрібна):

  • у разі цукрового діабету II типу — до сімейного лікаря, терапевта або педіатра;
  • для лікування інсулінозалежного діабету — до ендокринолога, щоб отримати план лікування та перший рецепт. Другий рецепт можна отримати у сімейного лікаря.
Отримати паперовий або електронний рецепт. Потім звернутися до аптеки, яка відпускає ліки за програмою «Доступні ліки» (отримати інформацію про адреси таких аптек у вашому населеному пункті можна, зателефонувавши до контакт-центру НСЗУ за номером 16-77).

Показати працівнику аптеки рецепт і отримати ліки безоплатно або з доплатою.

На Дніпропетровщині ліки від діабету 2 типу можна отримати в 1639 аптеках. Впізнати їх можна за наліпкою “Доступні ліки”. Договір на відпуск інсулінів мають 888 — ці аптеки мають позначку “+Інсуліни”.

Вартість ліків відшкодовує НСЗУ. З початку року аптекам Дніпропетровської області, які відпускають препарати за програмою “Доступні ліки”, НСЗУ виплатила майже 61,6 мільйонів гривень. За відпущені інсуліни - понад 157,5 мільйонів гривень.

На спеціалізованому рівні медичної допомоги пацієнт з направленням може отримати безоплатно консультації, зокрема ендокринолога, лабораторні та інструментальні дослідження, лікування супутніх захворювань. Якщо пацієнту потрібна госпіталізація чи хірургічна допомога, він так само отримує лікування безоплатно.

У 2023 році Національна служба здоров’я буде відшкодовувати пацієнтам вартість тест-смужок для вимірювання рівня цукру в крові. Таким чином медична допомога буде комплексною і пацієнт не платитиме за неї з власної кишені.

Щоб дізнаватись новини Кривого Рогу та всієї України першими, приєднуйтесь до telegram-каналу "Першого Криворізького"

Редактор: Тетяна Корник

Посилання скопійовано в буфер обміну