Зерно, ракети та електроенергія – розбираємо чергову маніпуляцію РФ

Зерно, ракети та електроенергія – розбираємо чергову маніпуляцію РФ

Фото: Перший Криворізький

31 березня армія РФ завдала чергового ракетного удару по енергетичній інфраструктурі України. А 2 листопада завдали удару дроном-камікадзе по енергетичному об’єкту у Кривому Розі. Російська пропаганда щоразу після таких ударів по цивільних об’єктах намагається виправдати їх. Як завжди, звинувачує в них самих же українців.

Мова пропаганди

Президент Російської Федерації Володимир Путін особисто сказав, що ракетні удари по Україні — відповідь за Севастополь. Очевидно, що мався на увазі удар по фрегату «Адмірал Макаров» 29 жовтня.


Тоді ж російська сторона вийшла з так званої «зернової угоди». Вони пояснили своє рішення ударами по Чорноморському флоту.


Що насправді

Направду росіяни виправдовують удари по цивільних об’єктах та критичній інфраструктурі в Україні, просуваючи маніпуляцію – мовляв, українці самі у цьому винні.

Зокрема, у червні цього року вони анонсували удар по Криворізькій тепловій електростанції, мотивуючи його тим, що там розташовуються підрозділи збройних сил України та з її території ведеться артилерійський вогонь. Більше про спростування їх маніпуляцій можете прочитати у матеріалі 1kr.ua.

Заступник генерального секретаря ООН Мартін Гріффітс під час засідання Ради безпеки ООН 31 жовтня повідомив, що в ніч на 29 жовтня у «зерновому коридорі» не було суден, які брали участь в угоді про експорт українського зерна. А секретар Ради національної безпеки та оборони України Олексій Данілов ще 30 числа назвав твердження про удар із зернового корабля маячнею. Також спростував причетність України до подій у Севастополі радник керівника Офісу президента Михайло Подоляк.

Коментуючи ранковий обстріл 31 жовтня міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко в етері спільного марафону «Єдині новини #UAРазом» розповів, що такими вкидами росіяни намагаються виправдати терористичні дії стосовно України та звинуватити у них самих українців.


«Це класичний приклад того, як росіяни намагаються розповсюджувати фейки. Спочатку історії про бойових птахів, потім про бойових комах, тепер вони говорять про бойове зерно. Це один з наративів, яким вони намагаються перенести відповідальність за удари по цивільній інфраструктурі України на самих українців», — розповідає міністр.

Ба більше, фейк про «відповідь за Севастополь» спростовують й самі росіяни. Зокрема, раніше заступник Ради безпеки РФ Дмітрій Мєдвєдєв, який колись був маріонетковим президентом країни, сказав, що головна мета ракетних ударів по енергетичній інфраструктурі — примусити Україну капітулювати.

Та вже через два дні, 2 листопада, після гучного виходу РФ із «зернової угоди» президент Росії Путін оголосив про її продовження, натомість вимагаючи безпеки для Чорноморського флоту та гарантій безпеки від України. Нагадаємо, що цей флот використовувався у наступальних діях армією Російської Федерації та у мінуванні акваторії Чорного моря.
Цю публікацію було створено за фінансової підтримки Європейського Союзу в партнерстві з DW Akademie. Вміст публікації є одноосібною відповідальністю ІА «Перший Криворізький» та не обов’язково відображає погляди Європейського Союзу.


Редактор: Софія Скиба

Посилання скопійовано в буфер обміну